Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova od 1. do 30. aprila

rss

21.03.2019. Niške vesti

U organizaciji Republičkog zavoda za statistiku od 1. do 30.aprila biće organizovan probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim će biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i stanova, odnosno oko 50.000 stanovnika, kaže Vukica Stojanović, načelnica Područnog odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Nišu.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova od 1. do 30. aprila

Probni popis biće sproveden u 51. opštini, odnosno gradu, 92 naseljena mesta i 260 popisnih krugova, na nivou Republike Srbije. Kada se radi o teritoriji koju prati Republički zavod za statistiku – Područno odeljenje Niš, probnim popisom će biti obuhvaćene četiri opštine, Aleksinac, Pirot, Pantelej i Crveni Krst, a u okviru njih sedam naseljenih mesta i 18 popisnih krugova. Osnovni cilj probnog popisa jeste da se provere pravovremeno, odnosno testiraju sva metodološka, organizaciona i informatička rešenja i instrumenti koji su pripremljeni za glavni, veliki popis 2021,godine.

„Na probnom popisu koristiće se dve metode prikupljanja podataka – samopopisivanje putem interneta koje će biti organizovano u izabranim popisnim krugovima na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša, i terensko, kalsično prikupljanje podataka pomoću laptopova koje će biti organizovano u svim ostalim gradovima i naseljima. Za stanovnike Beograda, Niša i Novog Sada koji se ne budu popisali putem interneta biće organizovano klasično popisivanje od strane popisivača od 8. do 30. aprila 2019.godine“, kaže Vukica  Stojanović.

Za terensko prikupljanje podataka biće angažovano 85 popisivača, a njihov rad će kontrolisati 25 instruktora. Kada je reč o teritoriji koju pokriva Područno Odeljenje Niš biće angažovano sedam popisivača i dva instruktora.

„Naši sugrađani za koje je predviđeno samopopisivanje putem interneta uskoro će u svom poštanskom sandučetu dobiti koverat Republičkog zavoda za statistiku, sa pristupnom šifrom za samopopisivanje“, kaže Vukica Stojanović. „Ostalo stanovništvo koje će biti popisano na klasičan način, uskoro će na lokalu biti informisano o poseti popisivača Republičkog zavoda za statistiku“.

Prema njenim rečima  jedno od novih pitanja u Probnom popisu biće pitanje o periodu boravka u inostranstvu, odnosno o godini odlaska i povratka iz inostranstva, s tim što se ovo pitanje postavlja samo osobama koje su se vratile iz inostranstva i koje su najmanje godinu dana u kontinuitetu živele van zemlje.

„Pored toga, svim osobama koje su se selile, odnosno menjale mesto stalnog stanovanja biće postavljeno pitanje o glavnom razlogu preseljenja. Ostala pitanja u Probnom popisu ne razlikuju se znatno od pitanja koja su postavljana u prethodnom popisu“, kaže Vukica Stojanović.

Zahvaljujući upotrebi digitalnih tehnologija, broj popisivača angažovanih u narednom popisu stanovništva biće drastično smanjen, Umesto 40.000 ljudi, koliko ih je angažovano 2011. godine, planirano je da se ugovori otpišu sa oko 15.000 popisivača čija će obuka trajati pet dana. Za popis 2021. godine biće nabavljeno 18.000 laptop računara.


# Aleksinac Niš Crveni krst popis stanovništva Republički zavod za statistiku Vukica Stojanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima