Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пробни попис становништва, домаћинстава и станова од 1. до 30. априла

rss

21.03.2019. Нишке вести

У организацији Републичког завода за статистику од 1. до 30.априла биће организован пробни попис становништва, домаћинстава и станова, којим ће бити обухваћено око 20.000 домаћинстава и станова, односно око 50.000 становника, каже Вукица Стојановић, начелница Подручног одељења Републичког завода за статистику у Нишу.

Пробни попис становништва, домаћинстава и станова од 1. до 30. априла

Пробни попис биће спроведен у 51. општини, односно граду, 92 насељена места и 260 пописних кругова, на нивоу Републике Србије. Када се ради о територији коју прати Републички завод за статистику – Подручно одељење Ниш, пробним пописом ће бити обухваћене четири општине, Алексинац, Пирот, Пантелеј и Црвени Крст, а у оквиру њих седам насељених места и 18 пописних кругова. Основни циљ пробног пописа јесте да се провере правовремено, односно тестирају сва методолошка, организациона и информатичка решења и инструменти који су припремљени за главни, велики попис 2021,године.

„На пробном попису користиће се две методе прикупљања података – самопописивање путем интернета које ће бити организовано у изабраним пописним круговима на територији Београда, Новог Сада и Ниша, и теренско, калсично прикупљање података помоћу лаптопова које ће бити организовано у свим осталим градовима и насељима. За становнике Београда, Ниша и Новог Сада који се не буду пописали путем интернета биће организовано класично пописивање од стране пописивача од 8. до 30. априла 2019.године“, каже Вукица  Стојановић.

За теренско прикупљање података биће ангажовано 85 пописивача, а њихов рад ће контролисати 25 инструктора. Када је реч о територији коју покрива Подручно Одељење Ниш биће ангажовано седам пописивача и два инструктора.

„Наши суграђани за које је предвиђено самопописивање путем интернета ускоро ће у свом поштанском сандучету добити коверат Републичког завода за статистику, са приступном шифром за самопописивање“, каже Вукица Стојановић. „Остало становништво које ће бити пописано на класичан начин, ускоро ће на локалу бити информисано о посети пописивача Републичког завода за статистику“.

Према њеним речима  једно од нових питања у Пробном попису биће питање о периоду боравка у иностранству, односно о години одласка и повратка из иностранства, с тим што се ово питање поставља само особама које су се вратиле из иностранства и које су најмање годину дана у континуитету живеле ван земље.

„Поред тога, свим особама које су се селиле, односно мењале место сталног становања биће постављено питање о главном разлогу пресељења. Остала питања у Пробном попису не разликују се знатно од питања која су постављана у претходном попису“, каже Вукица Стојановић.

Захваљујући употреби дигиталних технологија, број пописивача ангажованих у наредном попису становништва биће драстично смањен, Уместо 40.000 људи, колико их је ангажовано 2011. године, планирано је да се уговори отпишу са око 15.000 пописивача чија ће обука трајати пет дана. За попис 2021. године биће набављено 18.000 лаптоп рачунара.


# Алексинац Ниш Црвени крст попис становништва Републички завод за статистику Вукица Стојановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима