Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mladi aleksinački košarkaši i odbojkašice u poseti Lavriju

rss

29.08.2019.

Humanitarna pomoć koja je u Aleksinac stigla neposredno posle razornog bombardovanja tog grada 1999. godine, iz iz hiljadu grčkog grada Lavrija temelj je dvadesetogodišnjeg prijateljstva. Proteklog vikenda, u hiljadu kilometara udaljenom Lavriju boravili su mladi košarkaši i odbojkašice iz Aleksinca, a sa njima je bila i naša ekipa iz niškog dopisništva.

Mladi aleksinački košarkaši i odbojkašice u poseti Lavriju

U sedištu grčkog Udruženja prijateljstva i solidarnosti naroda podsećanje na dvadesetogodišnju saradnju: Sve je počelo tako što se u izveštajima o bombardovanju Srbije govorilo o stradanju civila u nekada rudarskom gradu Aleksincu.

Adonis Moroglu, u to vreme predsednik sindikata privatnika, kaže da je ih je to dodatno pogodilo, jer je i u Lavriju nekada postojao rudnik:

"Mi tada nismo znali gde je Aleksinac, ali smo znali kakav je život nekadašnjih rudarskih porodica. Za kratko vreme sindikat je prikupio dvadeset tona hrane i lekova. Bilo je mnogo prepreka na tom putu, ali se nijednog trenutka nismo pokajali."

Prijateljstvo od tada nije prekidano. Prvi put ove godine uključeni su i sportisti iz Aleksinca, mladi košarkaši iz prvoligaša KK Napredak i odbojkašice iz pre dve godine osnovanog kluba.

Košarkaši su pobedili u uzbudljivoj završnici, uz razne prepreke poput bodlji ježa pokupljenih na plaži.

Spajanjem opština Lavrio i Keratea, Lavrio je postao sedište opštine Laviotikis. Sportski klubovi iz Keratee zbog blizine Atine sarađuju sa najpoznatijim grčkim klubovima, sada i sa sportistima iz Aleksinca.

"Naš cilj je da deca kroz sport nauče nešto o istoriji jedne prijateljske zemlje", Atanasios Reras, Sportski centar Keratea, "da bi oni u budućnosti nastavili da gaje tu značajnu saradnju."

Lavrio je po zatvranju rudnika postao lučki grad, a zbog svega 60 kilometara udaljenosti od Atine predviđanja su da će vrlo brzo postati predgrađe glavnog grada Grčke.

Izvor: Radio televizija Srbije


# Aleksinac sport sindikat Grčka Lavrio
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima