Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Po preporuci Ministarstva testiranje na koronu nije obavezno za sve u vrtiću

rss

22.05.2020.

Samo zaposleni u predškolskim ustanovama koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim ljudima ili su radili u privremenim bolnicama sa obolelima od korone moraju da se testiraju i tek sa negativnim rezultatom dođu na posao - kažu u Ministarstvu prosvete, dok za ostale to nije obaveza.

Foto: arhiva

Posle propusta u vrtiću "Lane" u Aleksincu kada je vaspitačica zaražena koronavirusom radila sa decom, i istim slučajem u Vlasotincu, oglasilo se i Ministarstvo prosvete.

Da li svi u vrtićima moraju biti testirani? Odgovor Ministarstva je da to nije obaveza za sve i objašnjavaju u kojim slučajevima je negativan test obavezan:

- direktan kontakt sa verovatnim/potvrđenim slučajem COVID -19, potrebno je da se ukoliko nisu razvili simptome bolesti COVID-19 testiraju na novi korona virus SARS-CoV-2 i vrate na posao ukoliko je rezultat testa negativan;

- imali radno angažovanje u zdravstvenim ustanovama gde se leče oboleli od COVID-19 ili u MUP-u potrebno je da se pre početka rada u predškolskoj ustanovi i nakon isteka kućne izolacije od 14 dana, testiraju na novi korona virus SARS-CoV-2 i vrate na posao ukoliko je rezultat testa negativan;

Za sve zaposlene obavezan je samo sanitarni pregled. Takođe navode da u slučaju bilo kakvih simptoma virusa, poput povišene temperature, kašlja, kratkoće daha ili otežanog disanja, oni koji rade u vrtićima odmah treba da se izoluju od dece i zaposlenih i odu sa posla u Dom zdravlja i tek kada dobiju potvrdu da su zdravi mogu da se vrate.

Negativan test nije obavezan za sve, pa je situacija na jugu prethodnih nedelja pokazala da je tamo gde nisu svi zaposleni testirani bilo zaraženih vaspitačica u kontaktu sa decom, dok takvih slučajeva nije bilo u Nišu.

Kako javlja portal AlPres u vrtiću "Lane" su testirani svi koji su bili u kontaktu sa vaspitačicom, kao i dete koje je čuvala, i rezultati su negativni.

Izvor: Južne vesti

Komentara: 0


# Lane PU koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima