Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

По препоруци Министарства тестирање на корону није обавезно за све у вртићу

rss

22.05.2020.

Само запослени у предшколским установама који су били у контакту са ковид позитивним људима или су радили у привременим болницама са оболелима од короне морају да се тестирају и тек са негативним резултатом дођу на посао - кажу у Министарству просвете, док за остале то није обавеза.

Фото: архива

После пропуста у вртићу "Лане" у Алексинцу када је васпитачица заражена коронавирусом радила са децом, и истим случајем у Власотинцу, огласило се и Министарство просвете.

Да ли сви у вртићима морају бити тестирани? Одговор Министарства је да то није обавеза за све и објашњавају у којим случајевима је негативан тест обавезан:

- директан контакт са вероватним/потврђеним случајем ЦОВИД -19, потребно је да се уколико нису развили симптоме болести ЦОВИД-19 тестирају на нови корона вирус САРС-ЦоВ-2 и врате на посао уколико је резултат теста негативан;

- имали радно ангажовање у здравственим установама где се лече оболели од ЦОВИД-19 или у МУП-у потребно је да се пре почетка рада у предшколској установи и након истека кућне изолације од 14 дана, тестирају на нови корона вирус САРС-ЦоВ-2 и врате на посао уколико је резултат теста негативан;

За све запослене обавезан је само санитарни преглед. Такође наводе да у случају било каквих симптома вируса, попут повишене температуре, кашља, краткоће даха или отежаног дисања, они који раде у вртићима одмах треба да се изолују од деце и запослених и оду са посла у Дом здравља и тек када добију потврду да су здрави могу да се врате.

Негативан тест није обавезан за све, па је ситуација на југу претходних недеља показала да је тамо где нису сви запослени тестирани било заражених васпитачица у контакту са децом, док таквих случајева није било у Нишу.

Како јавља портал АлПрес у вртићу "Лане" су тестирани сви који су били у контакту са васпитачицом, као и дете које је чувала, и резултати су негативни.

Извор: Јужне вести


# Дом здравља Лане ПУ коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима