Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Da li su deca bila zaražena još pre ekskurzije?

rss

14.07.2021. Predrag Vujanac / Blic

Niko od osnovaca iz Trnjana kod Aleksinca, kod kojih je potvrđen korona virus, nema teže simptome infekcije, ali zdravstveni radnici na ovom području očekuju da se narednih dana, s obzirom na period inkubacije, javi još obolelih i zato apeluju na meštane, pogotovo roditelje zaražene dece, da maksimalno poštuju epidemiološke mere.

Foto: Note Thanun / Unsplash

Podsećamo, nakon dvodnevne ekskurzije u Novom Sadu, kod osmoro učenika osmog razreda i četvoro zaposlenih u Osnovnoj školi u Trnjanu kod Aleksinca potvrđena je infekcija korona virusom.

U razgovoru za “Blic”, direktor aleksinačkog Doma zdravlja dr Rodoljub Živadinović kaže da su se osnovci i njihovi nastavnici, po svemu sudeći, ipak zarazili pre ekskurzije, a da su na njoj “virus širili”.

Među zaraženima i deca koja nisu išla na ekskurziju

- Naime, osmaci ove škole su 1. jula imali drugarsko veče, 3. jula su popunjavali liste želja za upis u srednje škole, čemu je prisustvovao i veliki broj odraslih, dok su na ekskurziju išli tek 5. i 6. jula. Prvi pozitivni počeli da su da nam se javljaju dva-tri dana nakon ekskurzije, što je vrlo kratko vreme za inkubaciju, tako da je 99 odsto da su se zarazili na prethodna dva događaja. Osim toga, među pozitivnima ima i dece koja nisu išla na ekskurziju – priča dr Živadinović.

Po njegovim rečima, svih osam đaka kod kojih je potvrđen virus, imaju lakše simptome. Praktično, kako dodaje, nikome od njih, upravo zbog blagih simptoma, nije palo na pamet da je u pitanju korona. Mislili su da je obična prehlada.

- U saradnji sa školom u Trnjanu, preko viber grupe, pozvali smo sve koji imaju simpome da se jave u naš Dom zdravlja, testirani su, pa ćemo videti - kaže Živadinović.

Ekskurzija je, dodaje, jako zgodna za prenos virusa, tako da on očekuje da se narednih pet do šest dana javi još njih.

- Zbog toga, molimo roditelje da svako dete koje ima ili će ovih dana dobiti i najblaže simptome prehlade, odnosno korona virusa, odmah, bez odlaganja odvedu na pregled i antigensko testiranje u kovid ambulantu dečjeg dispanzera u Aleksincu – kaže direktor Doma zdravlja u Aleksincu dodajući da se đaci koji nemaju simptome nalaze u karantinu na 14 dana, dok je roditeljima preporučeno da ne dolaze u kontakt sa drugim ljudima.

Da bi se sprečilo dalje širenje virusa i razbuktavanje epidemije u opštini Aleksinac, dr Živadinović je apelovao na sve meštane Trnjana da se naredne dve do tri sedmice uzdrže od bilo kakvih kontakata sa susedima bez obzira da li njihovo dete ima simptome.

Izvor


# Dom zdravlja deca Rodoljub Živadinović koronavirus
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima