Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvešten novi ikonostas u crkvi Presvete Bogorodice u Tešici

rss

26.09.2018. Tomislav Brzaković

Niški vladika Arsenije, osveštano novi ikonostas u hramu Presvete Bogorodice. Sa aleksinačkim sveštenstvom, održao svečanu liturgiju, uz pratnju crkvenog hora hrama „Sveti Nikola“ iz Aleksinca. Najvišim crkvenim priznanjem, Naprsnim krstom, odlikovao protu Jovana i jereja Gorana Popovića iz Aleksinca. Darodavcima za pomoć u obnovi hrama, uručene arhijerjske gramate.

Osvešten novi ikonostas u crkvi Presvete Bogorodice u Tešici

Vernicima jednog od najvećih naselja aleksinačkog Pomoravlja, Tešici i okolnih sela, koji su se 23. septembra, obreli u porti hrama „Presvete Bogorodice“, ovaj datum ostaće u trajnom sećanju. A kako i ne bi kada su imali priliku, da najsvečanije dočekaju niškog episkopa Arsenija. Čoveka koji je redak u posetama hramovima ali uvek dobrodošao gost. Od ranog jutra svečano odeveni, hrlili su ka hramu kako bi u špaliru zauzeli što bolje mesto i vladiki prilikom prolaza celivali krst i ruku. Među vernicima bio je crkveni hor hrama „Svetog Nikole“ iz Aleksinca i članovi KUD „Dejan Jovanović-Deša“ iz Tešice, obučeni u narodnoj nošnji. Svi su sa nestrpljenjem očekivali vladiku. U tačno zakazano vreme 8,15 časova došao je vladika. Dobrodošlicu prvi su mu poželeli troje „petlića“ članova KUD „Dejan Jovanović-Deša“, koji su mu uručili buket svežih ruža. Zatim je vladika Arsenije u pratnji sveštenika, krenuo kroz špalir vernika ka hramu „Presvete Bogorodice“. Dok je prolazio vernici su se tiskali ko će pre da celiva krst i njegovu ruku. A u hramu koliko je bilo naroda i da ne govorimo. Toliko ga je bilo da ni igla ne bi mogla da padne na pod.

Inače hram „Uspenija Presvete Bogorodice“, izgrađen je u prvoj polovini 19-og veka, tačnije 1838 godine, a osveštan u proleće 1839. Što znači da je izgrađen tačno pre 180 godina. Ovo je jubilarna godišnjica crkve. U susret jubileju, pre dve godine otpočela je obnova hrama, jer je „zub vremena“ učinio svoje. Zahvaljujući ustanovama i ljudima dobre volje, hram je renoviran od temelja do krova. A to znači da je urađena spoljašna i unutrašnja fasada, postavljene podne keramičke pločice, stari i dotrajao krov, zamenjen je potpuno novim. Postavljeni su oluci, gromobran, uvedena struja i zamenjena kompletna stolarija. Osim stolarije, urađen je novi ikonostas sa novim ikonama. I upravo novi ikonostas je bio osnovni povod za dolazak Niškog vladike Arsenija, da ga osvešta.

Obred svečanog osveštenja novog ikonostasa sa ikonama i liturgiju, vladika je održao sa aleksinačkim sveštenstvom uz učešće crkvenog hora hrama „Sveti Nikola“ iz Aleksinca. U toku liturgije vladika je protu Jovana i jereja Gorana Popovića iz Aleksinca, odlikovao najvišim crkvenim priznanjem „Naprsnim krstom“. Po završetku liturgije, obavio je pričest vernika, koji su bili spremni za taj čin. Zatim se obratio vernicima jednom besedom, u kojoj je između ostalog rekao: Vera je ona koja nas poziva svake nedelje, svakog praznika, da se sabiramo na svetu liturgiju. Da ispovedamo našu veru u jednog Boga i trojicu oca, sina i duha svetoga. Tako i ovaj hram već 180 godina, stoji na ovom svetom mestu. I kada je bilo najteže našem narodu, kada smo robovali pod Turcima, mi smo podizali hramove, poput ovog u Tešici – rekao je vladika Arsenije i dodao: U ime Niške eparhije, čestitam Vam redak jubilej uz zahvalnost dobrotvorima, koju su nesebično pomogli u obnovi hrama.   

Ustanovama i darodavcima koji su pomogli da se hram obnovi i dobije današnji izgled, kao da je građen juče a ne pre 180 godina, uručene su arhijerejske Gramate (zahvalnice). Svim darodavcima gramate je lično uručio vladika Arsenije i to: Mili Nešković-Bucalo iz Nozrine, Nenadu Mladenoviću, Savi Kostadinoviću, Ljubiši Stojanoviću, Draganu i Saši Stiljković i Veliboru Jankoviću (svi iz Tešice), Dragoljubu Jankoviću iz Niša, kao i Skupštini opštine Aleksinac i mesnoj zajednici Tešica.

Komentara: 0


# Tešica Sveti Nikola Tomislav Brzaković Ana Popović ikonostas Crkva Presvete Bogorodice Episkop Arsenije
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima