Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Освештен нови иконостас у цркви Пресвете Богородице у Тешици

rss

26.09.2018. Томислав Брзаковић

Нишки владика Арсеније, освештано нови иконостас у храму Пресвете Богородице. Са алексиначким свештенством, одржао свечану литургију, уз пратњу црквеног хора храма „Свети Никола“ из Алексинца. Највишим црквеним признањем, Напрсним крстом, одликовао проту Јована и јереја Горана Поповића из Алексинца. Дародавцима за помоћ у обнови храма, уручене архијерјске грамате.

Освештен нови иконостас у цркви Пресвете Богородице у Тешици

Верницима једног од највећих насеља алексиначког Поморавља, Тешици и околних села, који су се 23. септембра, обрели у порти храма „Пресвете Богородице“, овај датум остаће у трајном сећању. А како и не би када су имали прилику, да најсвечаније дочекају нишког епископа Арсенија. Човека који је редак у посетама храмовима али увек добродошао гост. Од раног јутра свечано одевени, хрлили су ка храму како би у шпалиру заузели што боље место и владики приликом пролаза целивали крст и руку. Међу верницима био је црквени хор храма „Светог Николе“ из Алексинца и чланови КУД „Дејан Јовановић-Деша“ из Тешице, обучени у народној ношњи. Сви су са нестрпљењем очекивали владику. У тачно заказано време 8,15 часова дошао је владика. Добродошлицу први су му пожелели троје „петлића“ чланова КУД „Дејан Јовановић-Деша“, који су му уручили букет свежих ружа. Затим је владика Арсеније у пратњи свештеника, кренуо кроз шпалир верника ка храму „Пресвете Богородице“. Док је пролазио верници су се тискали ко ће пре да целива крст и његову руку. А у храму колико је било народа и да не говоримо. Толико га је било да ни игла не би могла да падне на под.

Иначе храм „Успенија Пресвете Богородице“, изграђен је у првој половини 19-ог века, тачније 1838 године, а освештан у пролеће 1839. Што значи да је изграђен тачно пре 180 година. Ово је јубиларна годишњица цркве. У сусрет јубилеју, пре две године отпочела је обнова храма, јер је „зуб времена“ учинио своје. Захваљујући установама и људима добре воље, храм је реновиран од темеља до крова. А то значи да је урађена спољашна и унутрашња фасада, постављене подне керамичке плочице, стари и дотрајао кров, замењен је потпуно новим. Постављени су олуци, громобран, уведена струја и замењена комплетна столарија. Осим столарије, урађен је нови иконостас са новим иконама. И управо нови иконостас је био основни повод за долазак Нишког владике Арсенија, да га освешта.

Обред свечаног освештења новог иконостаса са иконама и литургију, владика је одржао са алексиначким свештенством уз учешће црквеног хора храма „Свети Никола“ из Алексинца. У току литургије владика је проту Јована и јереја Горана Поповића из Алексинца, одликовао највишим црквеним признањем „Напрсним крстом“. По завршетку литургије, обавио је причест верника, који су били спремни за тај чин. Затим се обратио верницима једном беседом, у којој је између осталог рекао: Вера је она која нас позива сваке недеље, сваког празника, да се сабирамо на свету литургију. Да исповедамо нашу веру у једног Бога и тројицу оца, сина и духа светога. Тако и овај храм већ 180 година, стоји на овом светом месту. И када је било најтеже нашем народу, када смо робовали под Турцима, ми смо подизали храмове, попут овог у Тешици – рекао је владика Арсеније и додао: У име Нишке епархије, честитам Вам редак јубилеј уз захвалност добротворима, коју су несебично помогли у обнови храма.   

Установама и дародавцима који су помогли да се храм обнови и добије данашњи изглед, као да је грађен јуче а не пре 180 година, уручене су архијерејске Грамате (захвалнице). Свим дародавцима грамате је лично уручио владика Арсеније и то: Мили Нешковић-Буцало из Нозрине, Ненаду Младеновићу, Сави Костадиновићу, Љубиши Стојановићу, Драгану и Саши Стиљковић и Велибору Јанковићу (сви из Тешице), Драгољубу Јанковићу из Ниша, као и Скупштини општине Алексинац и месној заједници Тешица.


# Тешица Свети Никола Томислав Брзаковић Ана Поповић иконостас Епископ Арсеније Црква Пресвете Богородице Епископ Арсеније
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима