Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od završetka Poljoprivredne škole nema ništa

rss

28.06.2014. D. Ostojić

Poslednjih par nedelja istražujemo priču kada će Poljoprivredna škola Šumatovac biti završena.
Koji su razlozi zbog kojih do danas ti radovi nisu završeni.

Od završetka Poljoprivredne škole nema ništa

Poslali smo zvanična pitanja nadležnima u Poljoprivrednoj školi, zatim Ministarstvu prosvete i izvođaču radova, firmi Tončev gradnja. Svi su nam ekspresno odgovorili osim predstavnika Poljoprivredne škole, koji ni posle dve nedelje nisu našli za shodno da nam pošalju odgovor.

Krenimo redom, kako je sve počelo oko izgradnje škole. Naručilac posla je Ministarstvo prosvete, izvođač radova Tončev gradnja, a korisnik je Poljoprivredna škola. Ugovor je potpisan 22.11.2012. godine, a ugovorena vrednost radova je 49.558.168 dinara. Rok za koji je dogovoreno da će škola biti završena je 240 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Tončev gradnja je uredno i na vreme dostavila investitoru tražene bankarske garancije i to na ceo iznos investicije. I nakon toga kreću problemi. O tome nas je pismeno obavestio direktor Tončev gradnje, Vladimirov Ljuben:

„U toku izvođenja radova, obavešteni smo od direktora Poljoprivredne škole Šumatovac, i to 7.4.2014. godine da je ministarstvo opredelilo samo 15 miliona za školu u Aleksincu, i da će predviđena sredstva biti realizovana u maju. Za vreme izvođenja uvek smo imali urednu dokumentaciju i odobrenja nadzornog organa, kako za produženje roka zbog loših vremenskih uslova tako i do drugih izmena koje su nastale zbog neusaglašenosti projekta. Do danas G.P. Tončev gradnji nije isplaćena nijedna ispostavljena situacija."

Kako bismo čuli i zvanične informacije iz Ministarstva prosvete, kontaktirali smo ih imejlom, a u zvaničnom odgovoru Ministarstva, dobijenom od g. Dragice Gavrilović stoji:

„Projekat izgradnje Poljoprivedne škole “Šumatovac” u Aleksincu finansira iz sredstava “Zajma  za opštinsku i regionalnu infrastrukturu” tj. preko Ministarstva lokalne samouprave (NIP), sada Ministarstva privrede. Raspored sredstava kao i odobrenje plaćanja ide isključivo preko NIP-a. Za 2014. godinu Odlukom o rasporedu i korišćenju sredstava za realizaciju projekata Nacionalnog investicionog plana (sl glasnik 17/2014) za projekat u Aleksincu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 15.000.000 dinara. Imajući u vidu činjenicu da je ukupna vrednost ugovora 49.5 miliona dinara , evidentno je da nedostaju sredstva za završetak radova, ali je obećano da će u “rebalansu budžeta “ biti obezbeđena  nedostajuća sredstva. Da bi se škola privela nameni, pored navedenih radova neophodno je izvesti i radove koji će biti predmet treće faze-fiskulturna sala, parterno uređenje … Prvobitno je planirano da se potrebna sredstva obezbede iz kredita “Projekat poboljšanja stanja škola”, ali je preduslov da se okončaju  trenutno ugovoreni radovi“.

U svom dopisu direktor Tončev gradnje, Ljuben Vladimirov navodi još par zanimljivih činjenica:

„Poštovani g. Ostojiću, da li treba da pitamo ko je i na koji način preusmerio sredstva koja su bila predviđena Listom projekata gde je među 22 projekata i Poljoprivredna škola Šumatovac, koje je odobrila Evropska investiciona banka. Postavlja se pitanje da li je nadležno ministarstvo smelo da menja predviđenu listu projekata i da li je su nenamenski potrošena sredstva za neki drugi projekat. Naše zahteve sa ministarstvom niko ozbiljno ne shvata i nikoga ne interesuje sudbina Poljoprivredne škole Šumatovac u Aleksincu.

E zato gospodine Ostojiću, Poljoprivredna škola nije izgrađena do danas."

 

Komentara: 0


# Šumatovac Poljoprivredna škola Šumatovac škole Tončev Gradnja Ministarstvo prosvete Ljuben Vladimirov Dragica Gavrilović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima