Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Oд завршетка Пољопривредне школе нема ништа

rss

28.06.2014. Д. Остојић

Последњих пар недеља истражујемо причу када ће Пољопривредна школа Шуматовац бити завршена.
Који су разлози због којих до данас ти радови нису завршени.

Oд завршетка Пољопривредне школе нема ништа

Послали смо званична питања надлежнима у Пољопривредној школи, затим Министарству просвете и извођачу радова, фирми Тончев градња. Сви су нам експресно одговорили осим представника Пољопривредне школе, који ни после две недеље нису нашли за сходно да нам пошаљу одговор.

Кренимо редом, како је све почело око изградње школе. Наручилац посла је Министарство просвете, извођач радова Тончев градња, а корисник је Пољопривредна школа. Уговор је потписан 22.11.2012. године, а уговорена вредност радова је 49.558.168 динара. Рок за који је договорено да ће школа бити завршена је 240 дана од дана увођења извођача у посао.

Тончев градња је уредно и на време доставила инвеститору тражене банкарске гаранције и то на цео износ инвестиције. И након тога крећу проблеми. О томе нас је писмено обавестио директор Тончев градње, Владимиров Љубен:

„У току извођења радова, обавештени смо од директора Пољопривредне школе Шуматовац, и то 7.4.2014. године да је министарство определило само 15 милиона за школу у Алексинцу, и да ће предвиђена средства бити реализована у мају. За време извођења увек смо имали уредну документацију и одобрења надзорног органа, како за продужење рока због лоших временских услова тако и до других измена које су настале због неусаглашености пројекта. До данас Г.П. Тончев градњи није исплаћена ниједна испостављена ситуација."

Како бисмо чули и званичне информације из Министарства просвете, контактирали смо их имејлом, а у званичном одговору Министарства, добијеном од г. Драгице Гавриловић стоји:

„Пројекат изградње Пољоприведне школе “Шуматовац” у Алексинцу финансира из средстава “Зајма  за општинску и регионалну инфраструктуру” тј. преко Министарства локалне самоуправе (НИП), сада Министарства привреде. Распоред средстава као и одобрење плаћања иде искључиво преко НИП-а. За 2014. годину Одлуком о распореду и коришћењу средстава за реализацију пројеката Националног инвестиционог плана (сл гласник 17/2014) за пројекат у Алексинцу предвиђена су средства у укупном износу од 15.000.000 динара. Имајући у виду чињеницу да је укупна вредност уговора 49.5 милиона динара , евидентно је да недостају средства за завршетак радова, али је обећано да ће у “ребалансу буџета “ бити обезбеђена  недостајућа средства. Да би се школа привела намени, поред наведених радова неопходно је извести и радове који ће бити предмет треће фазе-фискултурна сала, партерно уређење … Првобитно је планирано да се потребна средства обезбеде из кредита “Пројекат побољшања стања школа”, али је предуслов да се окончају  тренутно уговорени радови“.

У свом допису директор Тончев градње, Љубен Владимиров наводи још пар занимљивих чињеница:

„Поштовани г. Остојићу, да ли треба да питамо ко је и на који начин преусмерио средства која су била предвиђена Листом пројеката где је међу 22 пројеката и Пољопривредна школа Шуматовац, које је одобрила Европска инвестициона банка. Поставља се питање да ли је надлежно министарство смело да мења предвиђену листу пројеката и да ли је су ненаменски потрошена средства за неки други пројекат. Наше захтеве са министарством нико озбиљно не схвата и никога не интересује судбина Пољопривредне школе Шуматовац у Алексинцу.

Е зато господине Остојићу, Пољопривредна школа није изграђена до данас."

 

Коментара: 0


# Шуматовац Пољопривредна школа Шуматовац школе Тончев Градња Министарство просвете Љубен Владимиров Драгица Гавриловић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима