Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od košnica do katastra - sistem koji pomaže lokalni razvoj

rss

20.11.2019. Južne vesti

Unapređenje sistema zaštite od požara, efikasnije usluge ka građanima i preduzećima, mapiranje košnica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa razvoj turizma - samo su neki od projekata koje će u 19 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Aleksinac, Niš, Leskovac i Vranje, unaprediti Geografski informacioni sistem, a čiju implementaciju podržava EU.

Foto: arhiva

Sertifikati o odobrenim projektima, uključujući i informacije o odobrenom novcu, uručeni su u Gradskoj kući u Nišu, a kako kažu u Delegaciji EU u Srbiji, za ove projekte odvojeno je 1,7 miliona evra.

Tim novcem će biti omogućena nabavka softvera i hardvera, i druge računarske opreme koja će pomoći lokalnim samoupravama da stvore preduslove za održivi razvoj. Uz ove alate lokalne samouprave će moći da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju lokalni razvoj i raspolažu resursima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u - kažu iz EU.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Geografski informacioni sistemi možda zvuče apstraktno, ali da će projekti na kraju dosta značiti građanima.

GIS se već primenjuje u mnogim zemljama Evrope. U Italiji ga koriste za praćenje socio-ekonomskih pokazatelja, a u Nemačkoj za privlačenje investitora.

Sertifikat je dobio i Grad Niš, pa će u narednom periodu GIS biti unapeđen i u najvećem gradu juga Srbije. Poseban akcenat biće stavljen na kulturno nasleđe i investicije.

Pre svečane ceremonije gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je sa delegacijom EU i ambasadorom, a kako kaže, sa Evropskom unijom se radi na velikom broju projekata.

Razgovarali smo i planovima za budućnost. Podrška EU, Evropske investicione banke jeste značajna. Mi kao lokalna samouprava pružamo punu podršku ukupnoj politici naše Vlade i naravno politici pridruživanja - rekao je Bulatović.

Nakon dodele sertifikata ambasador Fabrici obišao je i NiCat - klaster naprednih tehnologija koji će uz podršku EU sprovesti projekat koji treba da pomogne niškim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija da izađu na inostrana tržišta.

Posetu Nišu šef Delegacije EU će završiti obilaskom Startap centra koji će uz evropska sredstva raditi na podršci u razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video igara, jednoj od najbrže rastućih industrija u svetu.

Komentara: 0


# Niš Južne vesti Sem Fabrici Geografski informacioni sistemi
@FabriziSem @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima