Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од кошница до катастра - систем који помаже локални развој

rss

20.11.2019. Јужне вести

Унапређење система заштите од пожара, ефикасније услуге ка грађанима и предузећима, мапирање кошница, очување природног и културног наслеђа развој туризма - само су неки од пројеката које ће у 19 градова и општина у Србији, међу којима су и Алексинац, Ниш, Лесковац и Врање, унапредити Географски информациони систем, а чију имплементацију подржава ЕУ.

Фото: архива

Сертификати о одобреним пројектима, укључујући и информације о одобреном новцу, уручени су у Градској кући у Нишу, а како кажу у Делегацији ЕУ у Србији, за ове пројекте одвојено је 1,7 милиона евра.

Тим новцем ће бити омогућена набавка софтвера и хардвера, и друге рачунарске опреме која ће помоћи локалним самоуправама да створе предуслове за одрживи развој. Уз ове алате локалне самоуправе ће моћи да на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима и тако боље планирају локални развој и располажу ресурсима, док ће запослени у локалној администрацији проћи обуке за рад у ГИС-у - кажу из ЕУ.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици нагласио је да Географски информациони системи можда звуче апстрактно, али да ће пројекти на крају доста значити грађанима.

ГИС се већ примењује у многим земљама Европе. У Италији га користе за праћење социо-економских показатеља, а у Немачкој за привлачење инвеститора.

Сертификат је добио и Град Ниш, па ће у наредном периоду ГИС бити унапеђен и у највећем граду југа Србије. Посебан акценат биће стављен на културно наслеђе и инвестиције.

Пре свечане церемоније градоначелник Ниша Дарко Булатовић разговарао је са делегацијом ЕУ и амбасадором, а како каже, са Европском унијом се ради на великом броју пројеката.

Разговарали смо и плановима за будућност. Подршка ЕУ, Европске инвестиционе банке јесте значајна. Ми као локална самоуправа пружамо пуну подршку укупној политици наше Владе и наравно политици придруживања - рекао је Булатовић.

Након доделе сертификата амбасадор Фабрици обишао је и НиЦат - кластер напредних технологија који ће уз подршку ЕУ спровести пројекат који треба да помогне нишким компанијама из области информационих технологија да изађу на инострана тржишта.

Посету Нишу шеф Делегације ЕУ ће завршити обиласком Стартап центра који ће уз европска средства радити на подршци у развоју малих и средњих предузећа из сектора видео игара, једној од најбрже растућих индустрија у свету.


# Ниш Јужне вести Сем Фабрици Географски информациони системи
@FabriziSem @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима