Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od danas maske obavezne i na otvorenom

rss

16.10.2020.

"Svuda, stalno i svi", kaže Darija Kisić Tepavčević nakon odluke Kriznog štaba da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, kao i da ova odluka stupa na snagu odmah. Najavljuje strožu kontrolu, ali nije objašnjeno da li ima sankcija, ko će ih sprovoditi i kakve će biti.

Foto: arhiva

Fizička distanca i nošenje maski se pokazalo efikasnim svuda u svetu i to su mere koje spašavaju živote, kaže Kisić Tepavčević.

Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore. To je mera za koju se pokazalo da je izuzetno efikasna i koje bi trebalo da se pridržavamo. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da primenjujemo ovu meru, zato što je izuzetno efikasna - rekla je Kisić Tepavčević.

Novina je i da svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje će se starati o tome da se striktno sprovode sve preventivne mere.

Apelujemo na sve pojedince koji do sada nisu shvatili značaj preventivnih mera da zbog svih nas to učine, da će tako zaštiti i sebe i svoju porodicu. Svi imamo svoju značajnu ulogu u borbi protiv ovog virusa i zato svako od nas treba i da opominje i da podstiče sve ljude oko sebe da se pridržavaju ovih preventivnih mera - kaže Kisić Tepavčević.

Ostale odluke Kriznog štaba, pojašnjava Kisić Tepavčević, tiču se i oštrije kontrole dosadašnjih mera.

Broj obolelih polako raste. Situacija jeste mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne treba da nas teši, jer ovaj virus ima veliki potencijal brzog širenja i na nama je da do zaustavimo. Mere koje smo danas doneli jesu da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30 ljudi, bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja. Od danas se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, poslednja dva dana zvanična cifra novozaraženih koronom u Srbiji bilo je preko 200, što je prvi put posle dva meseca.

Izvor


# koronavirus dr Darija Kisić Tepavčević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima