Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila imunizaciju i u Aleksincu

rss

25.12.2020.

U Nišu je vakcinacija protiv kovida počela u Gerontološkom centru Niš koji je u prvom talasu bio najveće žarište, a ministarka Darija Kisić Tepavčević kaže da će je danas primiti 100 korisnika koji su se prijavili dobrovoljno. Imunizaciju je za naredne dane najavila i u Domu za stare "Jelenac" u Aleksincu, a za ostale gradove na jugu još nema najava o početku vakcinacije.

Foto: minrzs.gov.rs

Juče smo počeli sa vakcinacijom, gde ste vi prepoznati kao kategorija koju treba prvo zaštiti. Narednih dana vakcinisanje će početi i u aleksinačkom Gerontološkom centru, posle čega će biti razmatrana mogućnost popuštanja mera u ovoj ustanovi - navela je ministarka.

Navela je i da je odživ za vakcinaciju veoma dobar, kao i da su najstariji sugrađani i u ovoj situaciji pokazali odgovornost i koliko je značajno da svi aktivno učestvuju u borbi sa virusom.

Posle starih vakcine i za zdravstvene radnike

Da će posle Nove godine početi vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, jer su oni rizična grupa i treba da imaju prednost - najavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek.

U kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege u Srbiji ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, navodi Đerlek, pa je zato vakcinacija počela u staračkim domovima.

Već u januaru stići će nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza. Očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu "Sputnjik V" i kinesku vakcinu i da će se tako obezbediti dodatne količine i naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom. Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno-metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv COVID-19, pri čemu će javnost biti blagovremenmo obaveštena o tome koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana - naveo je Đerlek.

Kada će i kojim tempom biti nastavljena vakcinaciju u drugim gradovima na jugu Srbije nisu precizirali.


# Jelenac gerontološki centar koronavirus dr Darija Kisić Tepavčević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima