Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležavanje 78. godišnjice proboja u Crvenom Krstu

rss

14.02.2020. Tekst i foto: Boža Marković

U četvrtak, 12. februara 2020. u krugu Koncentracionog logora Crveni Krst obeležena je 78. godišnjica proboja logoraša. Ovaj logor bio je po uzoru na sve njihove konc-logore, veliko mučilište i mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma.

Obeležavanje 78. godišnjice proboja u Crvenom Krstu

Oni su tu zatvarani i mučeni, a posebno u dvadestak samica, koje su imale samo malo svetla kroz specijalni otvor i terorisani izgladnjivanjem, smrzavanjem i stajanjem. Mnogi od njih su streljani ili ostali na žicama logora prilikom bekstva, a najveći deo je streljan na Bubnju. Tu su zajedno streljani četnici i komunisti, jer 809. Feldkomanda Niš ih nije razlikovala i svi zarobljenici su bili taoci smrti. O tome svedoče kosti i lobanje koje su izložene u vitrinama Konc logora Niš, zajedno sa mnogim ličnim predmetima, odećom i dečjim stvarima.

Nesnosni uslovi u logoru, batinjanje, nateralo ih je na očajnicki čin bekstva, koje su izveli na ovaj dan pre 78 godina, pri kome je njih oko stotinu ostalo mrtvo na žicama logora. Zato je na mestima u logoru i u žicama bilo ovog dana zadenuto mnoštvo crvenih karanfila u znak sećanja na nevine žrtve.

Posle pomena i slova sveštenika, skpu se obratio predsednik boraca Niša, zamenik gradonačelnika Niša, a nakon toga uz zvuke posmrtnog marša Vojnog orkestra KOVS vence su položili delegacija Minisarstva odbrane RS, načelnica Nišavskog okruga, Grada Niša, Policijske uprave Niš. GO Crveni Krst, Ruskog humanitarnog informacionog centra, mnoga udruženja rodoljuba, izviđača, Kozačke vojske Srbije i veliki broj potomaka stradalih logoraša.

Nakon toga u velikoj tišini kojom su izrazili saosećanje sa stradalnicima logora učenici, izviđači i prisutni, među kojima i strani državljani koji žive u Nišu, kao i jedan Japanac koji živi i radi u Rumuniji, obišli su paviljone smrti i upoznali se sa bogatom postavkom Narodnog muzeja Niš o ovom mestu srpskog, jevrejskog i romskog stradanja.

Komentara: 0


# Niš Boža Marković - Nesvrćanin logor
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima