Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novogodišnja simfonija u Aleksincu za pomoć bolesnom trogodišnjaku

rss

25.12.2019. Južne vesti

Hor i orkestar Fakulteta umetnosti iz Niša, kao i dečiji i omladinski hor Centra za kulturu u Aleksincu održaće novogodišnji humanitarni koncert u četvrtak, 26. decembra u velikoj sali aleksinačkog Doma kulture. Posetioci neće kupovati karte, već ostavljati novac koji će biti usmeren za pomoć u lečenju 3-godišnjeg Romana Šarenca.

Novogodišnja simfonija u Aleksincu za pomoć bolesnom trogodišnjaku

Na koncertu "Novogodišnja simfonija igračaka" nastupiće, kako kažu organizatori, muzičku čaroliju upotpuniće glumci, a na sceni se očekuje i do 60 izvođača istovremeno.

Ovaj nastup poklon je umetnika Romanu Šarencu, dečaku iz Aleksinca koji je zbog toga što je tokom porođaja dugo bio bez kiseonika zadobio je oštećenje mozga, sa čijim se posledicama i dalje bori. Umesto kupovine karata, u holu Doma kulture biće postavljene kutije i sav prikupljeni novac biće pomoć za njegovo lečenje.

Najveći problem je što Roman nema reflekse gutanja i sisanja, već ga hrane preko stomaka, sonde i uz pomoć špriceva.

S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadžor 24h dnevno. Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života - navode iz fondacije Budi human.

Kako bi mogao da ide na logopedske tretmane i intenzivne fizikalne rehabilitacije, njegovim roditeljima potrebna je novčana pomoć.

Kako bi se prikupio novac za lečenje malog Romana otvoren je SMS servis, pa oni koji žele mogu pomoći slanjem poruke sa sadržajem 485, na broj 3030. Takođe, dostupni su i dinarski (160-503236-76) i devizni račun (00-540-0002652.5), kao i link e-doniraj.

Komentara: 0


# Centar za kulturu i umetnost koncert
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima