Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nastavljene aktivnosti u cilju podizanja spomenika Rajevskom

rss

30.09.2013.

Dana 28.9.2013.godine održan je incijativni odbor udruženja Rajevski -Vronski u Aleksincu, kome je prisustvovalo sedam članova.

Nastavljene aktivnosti u cilju podizanja spomenika Rajevskom

Na Odboru je predsednik istog Živadinović Goran, informisao prisutne o onome što se dešavalo na prezentaciji pri kancelariji ministarstva za dijasporu u Beogradu. Naime prezentaciju za podizanje spomenika Ani Karenjinoj i Vroskog održao je Boris Staparac, srbin iz Dalja Republika Hrvatska, koji je svojevremeno 14.7 2013.godine  istu pred udruženjem održao u Aleksincu. Na Odboru je zjednički zaključeno da pomenuta prezentacija nije uspela u Beogradu, jer ponuđeni model tzv. Vronskog i Ane Karenjine, nije isti onaj koji je prezentovan svojevremenu u Aleksincu prilikom njegovog boravka u Srbiji 14.7. ove godine. Osim ovoga, istog dana Staparac je izvršio prezentaciju spomenika Dostojevskom koji treba da se postavi u Bačkom Petrovcu. Iz udruženja Rajevski -Vronski iz Aleksinca tom prilikom prisustvovalo je osam članova i dva simpatizera, koji gotovo imaju isti stav koji se odnosi na prikazanu prezentaciju.

Odbor je doneo zaključak da se obrazuje kompetentna komisija u kojoj treba da budu najmanje tri člana, dva vajara i jedan arhitekta koji treba da daju svoje tumačenje kakav to spomenik treba da bude koje veličine i na kom mestu da se postavi u Gornjem Adrovcu, kako bi isti bio prihvaćen od većine žitelja ovoga kraja pa i samog udruženja. Preovladava mišljenje da se odbor obrati za savet Građevinskom fakultetu u Nisu i Akademiji za primenjenu umetnost odsek vajarstvo. O ovom zauzetom stavu Živadinović je već invormisao Staparca kome se sve to nije svidelo koji je rekao da on ima apsolutno pravo postavljanja pomenutog spomenika a da na pomenutom tenderu neće učestvovati.

Na sastanku je zaključeno da se svako od članova inicijativnog odbora, aktivno u uključi u promovisanju ideje izgradnje spomenika u Adrovcu, kroz obaveštavanje članstva o tome (udruženje ima registrovanih preko 250 članova), da se izabere novo rukovodstvo udruženja koje mora biti po ovom pitanju agilnije ne bi li ideju promovisali kroz druga ovakva i slična udruženja.

Zaključeno je da se sa OTISOM iz Aleksinca u cilju dovođenja što više turista, koji bi se na edukativnom planu iformisali sa pomenutom idejom. Takođe je dogovoreno da se o svemu upoznaju i predstavnici SPC, kao i predstavnici ruske ambasade i ruskog doma iz Beograda, a sve u cilju realizacije pomenute ideje.

Goran Živadinović je istakao da treba razmišljati da se na prostoru Gornjeg Adrovca napravi "mini rusko selo" sa jedne strane a sa druge da se obnove autentične seoski kuće u selu, i da se tako napravi simbioza dva bratska naroda koji treba da žive jedan uz drugog i tesnije da sarađuju. U vezi toga, Živadinović je predložio bi bilo dobro da se za savet obratimo i poznatom reditelju Emiru Kusturici, jer on ima veliko iskustvo u stvaranji Drven - grada i Andrić- grada. Na podinama Golog brda da se obnove šančevi i da se inprovizuje boj na Adrovcu, a da se za potrebe članova udruženja i postovalaca, napravi maketa boja na Adrovcu i bitke na Šumatovcu.

Ovo je svakako jedan inpozantan projekat sa kojim udruženje treba da aplicira za finasijska sredstva ne bi li se radi potrebe realizacije pomenutih ideja, obnovio i asvaltni put, koji vodi do spomenika Rajevskom u G.Adrovcu, tj da se izasvaltira novi u dužini od dva i po kilometra koji od crkve vodi ka susednom selu Krušje, kako bi se omogućilo dolaženje nesmetano do ovog poznatog istorijskog mesta.

Činjenica je da od Adrovca možemo napraviti "Malu srpsku Veronu" od čega bi ne samo ovaj kraj već cela Srbija imala koristi. Mi sa ovih prostora moramo učiniti sve kako bi opstali, pa tako članovi udruženja vide šansu za opstanak u ovom delu ponišavlja.

Činjenica je da ideju podizanja spomenika Vronskom i Ani Karenjinoj nesmemo zapostaviti, naprotiv, moramo je stalno i svuda prezentovati i dograđivati, a sve u cilju njene realizacije. Ideja je realna i ona mora nastaviti da živi zajedno sa narodom, samo vera u nju moze naš dovesti do njene konačne realizacije.

 

Komentara: 0


# Goran Živadinović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima