Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Настављене активности у циљу подизања споменика Рајевском

rss

30.09.2013.

Дана 28.9.2013.године одржан је инцијативни одбор удружења Рајевски -Вронски у Алексинцу, коме је присуствовало седам чланова.

Настављене активности у циљу подизања споменика Рајевском

На Одбору је председник истог Живадиновић Горан, информисао присутне о ономе што се дешавало на презентацији при канцеларији министарства за дијаспору у Београду. Наиме презентацију за подизање споменика Ани Карењиној и Вроског одржао је Борис Стапарац, србин из Даља Република Хрватска, који је својевремено 14.7 2013.године  исту пред удружењем одржао у Алексинцу. На Одбору је зједнички закључено да поменута презентација није успела у Београду, јер понуђени модел тзв. Вронског и Ане Карењине, није исти онај који је презентован својевремену у Алексинцу приликом његовог боравка у Србији 14.7. ове године. Осим овога, истог дана Стапарац је извршио презентацију споменика Достојевском који треба да се постави у Бачком Петровцу. Из удружења Рајевски -Вронски из Алексинца том приликом присуствовало је осам чланова и два симпатизера, који готово имају исти став који се односи на приказану презентацију.

Одбор је донео закључак да се образује компетентна комисија у којој треба да буду најмање три члана, два вајара и један архитекта који треба да дају своје тумачење какав то споменик треба да буде које величине и на ком месту да се постави у Горњем Адровцу, како би исти био прихваћен од већине житеља овога краја па и самог удружења. Преовладава мишљење да се одбор обрати за савет Грађевинском факултету у Нису и Академији за примењену уметност одсек вајарство. О овом заузетом ставу Живадиновић је већ инвормисао Стапарца коме се све то није свидело који је рекао да он има апсолутно право постављања поменутог споменика а да на поменутом тендеру неће учествовати.

На састанку је закључено да се свако од чланова иницијативног одбора, активно у укључи у промовисању идеје изградње споменика у Адровцу, кроз обавештавање чланства о томе (удружење има регистрованих преко 250 чланова), да се изабере ново руководство удружења које мора бити по овом питању агилније не би ли идеју промовисали кроз друга оваква и слична удружења.

Закључено је да се са ОТИСОМ из Алексинца у циљу довођења што више туриста, који би се на едукативном плану иформисали са поменутом идејом. Такође је договорено да се о свему упознају и представници СПЦ, као и представници руске амбасаде и руског дома из Београда, а све у циљу реализације поменуте идеје.

Горан Живадиновић је истакао да треба размишљати да се на простору Горњег Адровца направи "мини руско село" са једне стране а са друге да се обнове аутентичне сеоски куће у селу, и да се тако направи симбиоза два братска народа који треба да живе један уз другог и тесније да сарађују. У вези тога, Живадиновић је предложио би било добро да се за савет обратимо и познатом редитељу Емиру Кустурици, јер он има велико искуство у стварањи Дрвен - града и Андрић- града. На подинама Голог брда да се обнове шанчеви и да се инпровизује бој на Адровцу, а да се за потребе чланова удружења и постовалаца, направи макета боја на Адровцу и битке на Шуматовцу.

Ово је свакако један инпозантан пројекат са којим удружење треба да аплицира за финасијска средства не би ли се ради потребе реализације поменутих идеја, обновио и асвалтни пут, који води до споменика Рајевском у Г.Адровцу, тј да се изасвалтира нови у дужини од два и по километра који од цркве води ка суседном селу Крушје, како би се омогућило долажење несметано до овог познатог историјског места.

Чињеница је да од Адровца можемо направити "Малу српску Верону" од чега би не само овај крај већ цела Србија имала користи. Ми са ових простора морамо учинити све како би опстали, па тако чланови удружења виде шансу за опстанак у овом делу понишавља.

Чињеница је да идеју подизања споменика Вронском и Ани Карењиној несмемо запоставити, напротив, морамо је стално и свуда презентовати и дограђивати, а све у циљу њене реализације. Идеја је реална и она мора наставити да живи заједно са народом, само вера у њу мозе наш довести до њене коначне реализације.

 


# Горан Живадиновић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима