Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mame će imati pravo na pomoć države za kupovinu prve nekretnine

rss

27.12.2021. Nova

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je u četvrtak usvojen na sednici Vlade Srbije, predviđena je jednokratna finansijska pomoć za rođenje prvog deteta u porodici i umesto dosadašnjih 100.000 dinara ona će iznositi 300.000 dinara.

Foto: Hu Chen / Unsplash

Pored odredbe o povećanju roditeljskog dodatka, druga bitna izmena kojom će majke steći pravo na učešće države za kupovinu prvog stana ili kuće, ukoliko zakon prođe proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srbije, stupiće na snagu od 1. januara 2022. godine, piše Biznis.rs.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, koje je i predlagač izmena i dopuna ovog zakona, rečeno je da se nove mere pronatalitetne politike donose u nameri da se zaustavi negativan trend pada stope nataliteta i da se značajno doprinese podsticaju rađanja.

Sami uslovi i kriterijumi dodele sredstava za kupovinu stana ili kuće po osnovu rođenja deteta biće regulisani posebnim aktom Vlade Srbije, a nakon usvajanja zakona.

“Mera populacione politike za učešće prilikom rešavanja stambenog pitanja je nova i u Predlogu zakona definisana je kao pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Vlada Republike Srbije će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, odnosno kriterijume za određivanje visine sredstava, dokumentaciju koju je potrebno pribaviti, kao i način isplate”, navode u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, a prenosi Biznis.rs.

Kada je reč o uslovima, da bi majka ostvarila pravo svojine stana ili kuće, pored uslova da je dete rođeno posle 1. januara 2022. godine, neophodno je da bude državljanin Republike Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče svojinu u porodično-stambenoj kući ili stanu na teritoriji Srbije, dok brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava, ističu u resornom ministarstvu.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije ili je njen državljanin.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom i izmenama koje su na snazi od 1. jula 2021. godine, država je već povećala izdvajanja za porodice s decom.

Izvor

Komentara: 0


# deca Vlada Republike Srbije nekretnine samohrana majka porodica
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima