Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Маме ће имати право на помоћ државе за куповину прве некретнине

rss

27.12.2021. Нова

Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, који је у четвртак усвојен на седници Владе Србије, предвиђена је једнократна финансијска помоћ за рођење првог детета у породици и уместо досадашњих 100.000 динара она ће износити 300.000 динара.

Фото: Hu Chen / Unsplash

Поред одредбе о повећању родитељског додатка, друга битна измена којом ће мајке стећи право на учешће државе за куповину првог стана или куће, уколико закон прође процедуру у Народној скупштини Републике Србије, ступиће на снагу од 1. јануара 2022. године, пише Бизнис.рс.

У Министарству за бригу о породици и демографију, које је и предлагач измена и допуна овог закона, речено је да се нове мере пронаталитетне политике доносе у намери да се заустави негативан тренд пада стопе наталитета и да се значајно допринесе подстицају рађања.

Сами услови и критеријуми доделе средстава за куповину стана или куће по основу рођења детета биће регулисани посебним актом Владе Србије, а након усвајања закона.

“Мера популационе политике за учешће приликом решавања стамбеног питања је нова и у Предлогу закона дефинисана је као право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета. Влада Републике Србије ће посебним актом утврдити ближе услове и начин остваривања овог права, односно критеријуме за одређивање висине средстава, документацију коју је потребно прибавити, као и начин исплате”, наводе у Министарству за бригу о породици и демографију, а преноси Бизнис.рс.

Када је реч о условима, да би мајка остварила право својине стана или куће, поред услова да је дете рођено после 1. јануара 2022. године, неопходно је да буде држављанин Републике Србије, да има пребивалиште у Србији и да први пут стиче својину у породично-стамбеној кући или стану на територији Србије, док брак није услов за остваривање овог права, истичу у ресорном министарству.

Право може остварити и мајка која је страни држављанин и има статус стално настањеног странца, ако је дете рођено на територији Републике Србије или је њен држављанин.

Законом о финансијској подршци породици с децом и изменама које су на снази од 1. јула 2021. године, држава је већ повећала издвајања за породице с децом.

Извор


# деца Влада Републике Србије некретнине самохрана мајка породица
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима