Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Komesarijat: Nema razloga za strah od izbeglica

rss

14.03.2017.

Grupa građana Aleksinca pozvala je građane da prisustvuju današnjem sastanku na kome planiraju formiranje "građanske inicijative, čiji će cilj biti aktivno rešavanje pitanja azilanata", u ovoj opštini.

Komesarijat: Nema razloga za strah od izbeglica

U pozivnici koja je prosleđena preko društvenih mreža i lokalnih medija, navodi se da je reč o nestranačkoj i nepolitičkoj inicijativi koja traži raspisivanje opštinskog referenduma o prijemu izbeglica, piše Danas.

- Ovom problemu pristupamo zajednički, bez želje da se pitanje azilanata pretvori u političku priču. Naš cilj je da ukažemo na ozbiljne probleme koje dolazak 450 azilanata može da izazove, kako one bezbedonosne probleme, tako i zdravstvene, pa i ekonomske, navode pokretači formiranja ove inicijative. Pojedini mediji su nedavno objavili da će u renoviranoj kasarni u Aleksincu uskoro biti otvoren prihvatni centar u kome će biti smešteno 450 izbeglica. Ova vest je očigledno uplašila deo građana, ali kako je za Danas potvrdio Ivan Mišković, portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, razloga za strah nema.

- Imali smo slične situacije u još nekim lokalnim sredinama u kojima bi se pojavila vest o dolasku izbeglica. Po pravilu se dešavalo da se strasti ustalasaju, pokrenu slične inicijative, ali kada izbeglice stignu, lokalno stanovništvo ih upozna, vidi da su to ljudi koje je muka naterala u izbeglištvo, kaže Mišković. Dodajući da problema sa izbeglicama nije bilo ni u jednoj od 15-ak opština u kojima su otvoreni prihvatni centri, on navodi da istraživanja Komesarijata pokazuju da je otpor prema izbeglicama najmanji upravo u tim sredinama.

- Kada upoznaju izbeglice, ksenofobija nestaje. Želimo da verujemo da će se i Aleksinac tako pokazati, kao tolerantna sredina koja ume da pomogne ljudima u nevolji, poručuje portparol Komesarijata. On ističe da su pojedine opštine, poput Sjenice i Tutina, pokazale pravo gostoprimstvo, te da ne treba zaboraviti i da otvaranje centra donosi bar 30-ak radnih mesta. Na pitanje da li će i kada izbeglice stići u Aleksinac, naš sagovornik odgovara da se to ne zna. Prema Miškovićevim rečima, politika Srbije prema izbeglicama se zna, kao i zaključci koje je Vlada usvojila.

U Srbiji je trenutno smešteno oko šest hiljada izbeglica u prihvatnim centrima, ne planira se povećanje kapaciteta i ne očekuje značajnije povećanje broja izbeglica već preraspodela onih koji su već u zemlji.

- Postoji plan za Aleksinac, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem da li će, kada i koliko izbeglica tako i biti smešteno. To se još ne zna, zaključuje Mišković.

Danas


# opština izbeglice komesarijat azilanti prihvatni centar Ivan Mišković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima