Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Комесаријат: Нема разлога за страх од избеглица

rss

14.03.2017.

Група грађана Алексинца позвала је грађане да присуствују данашњем састанку на коме планирају формирање "грађанске иницијативе, чији ће циљ бити активно решавање питања азиланата", у овој општини.

Комесаријат: Нема разлога за страх од избеглица

У позивници која је прослеђена преко друштвених мрежа и локалних медија, наводи се да је реч о нестраначкој и неполитичкој иницијативи која тражи расписивање општинског референдума о пријему избеглица, пише Данас.

- Овом проблему приступамо заједнички, без жеље да се питање азиланата претвори у политичку причу. Наш циљ је да укажемо на озбиљне проблеме које долазак 450 азиланата може да изазове, како оне безбедоносне проблеме, тако и здравствене, па и економске, наводе покретачи формирања ове иницијативе. Поједини медији су недавно објавили да ће у реновираној касарни у Алексинцу ускоро бити отворен прихватни центар у коме ће бити смештено 450 избеглица. Ова вест је очигледно уплашила део грађана, али како је за Данас потврдио Иван Мишковић, портпарол Комесаријата за избеглице и миграције Србије, разлога за страх нема.

- Имали смо сличне ситуације у још неким локалним срединама у којима би се појавила вест о доласку избеглица. По правилу се дешавало да се страсти усталасају, покрену сличне иницијативе, али када избеглице стигну, локално становништво их упозна, види да су то људи које је мука натерала у избеглиштво, каже Мишковић. Додајући да проблема са избеглицама није било ни у једној од 15-ак општина у којима су отворени прихватни центри, он наводи да истраживања Комесаријата показују да је отпор према избеглицама најмањи управо у тим срединама.

- Када упознају избеглице, ксенофобија нестаје. Желимо да верујемо да ће се и Алексинац тако показати, као толерантна средина која уме да помогне људима у невољи, поручује портпарол Комесаријата. Он истиче да су поједине општине, попут Сјенице и Тутина, показале право гостопримство, те да не треба заборавити и да отварање центра доноси бар 30-ак радних места. На питање да ли ће и када избеглице стићи у Алексинац, наш саговорник одговара да се то не зна. Према Мишковићевим речима, политика Србије према избеглицама се зна, као и закључци које је Влада усвојила.

У Србији је тренутно смештено око шест хиљада избеглица у прихватним центрима, не планира се повећање капацитета и не очекује значајније повећање броја избеглица већ прерасподела оних који су већ у земљи.

- Постоји план за Алексинац, али у овом тренутку не могу да кажем да ли ће, када и колико избеглица тако и бити смештено. То се још не зна, закључује Мишковић.

Данас


# општина избеглице комесаријат азиланти прихватни центар Иван Мишковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима