Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kod Aleksinca obeležena godišnjica bitke i pogibije najpoznatijeg ruskog dobrovoljca

rss

02.09.2021. Sputnik / Lola Đorđević

U Gornjem Adrovcu nedaleko od Aleksinca obeležena je 145. godišnjica bitke kod ovog sela u Srpsko-turskom ratu 1876. godine, kao i isto toliko godina od pogibije najpoznatijeg ruskog dobrovoljca, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog.

Foto: Opština Aleksinac

Obeležavanje godišnjice počelo je liturgijom u spomen-crkvi Sveta trojica, podignutoj na mestu pogibije pukovnika Rajevskog. Nakon liturgije, održan je parastos svim poginulim Srbima i dobrovoljcima iz mnogih zemalja (najviše Rusa) u ovoj krvavoj bici.

Na mestu gde je prestalo da kuca srce pukovnika Rajevskog podignut je spomenik, ispred koga su položeni venci. Vence su položili predstavnici Ambasade Rusije, grada Aleksinca, Ruskog doma, Vojske Srbije, Kola srpskih sestara, Balkanske kozačke vojske, kao i raznih udruženja veterana i rusko srpskog prijateljstva.

Srpsko-turski ratovi ili Srpski ratovi za nezavisnost su opšti nazivi za ratove koji su vođeni između 1876. i 1878. godine protiv Osmanskog carstva od strane Kneževine Srbije i Kneževine Crne Gore.

Izvor


# Donji Adrovac Nikolaj Rajevski srpsko-turski ratovi
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima