Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jedina Romkinja sa UEFA trenerskom licencom pomaže deci u Aleksincu i na terenu i u školi

rss

20.11.2021. Južne vesti

Od devojčice koja je sa dečacima igrala fudbal ispred zgrade, preko omladinske reprezentacije Srbije, pa sve do jedine Romkinje sa UEFA C trenerskom licencom Nataša Petrović uspela je da razbije predrasude. Pored toga, kao predagoška asistentkinja u OŠ “Vuk Karadžić” u Žitkovcu pomaže deci iz romske zajednice u obrazovanju, za šta je dobila i posebnu Svetosavsku nagradu.

Foto: Južne vesti / BeFem

“Ja sam bila jedina devojčica u mom društvu. Tu su bile četiri zgrade u tom dvorištu i jedina sam devojčica koja je igrala fudbal.” Tako Nataša Petrović započinje priču o svojim prvim fudbalskim koracima u rodnom Aleksincu, a koje je opisala u serijalu Heroina iz kraja u produkciji BeFem-a.

Baš u tom dvorištu, komšije su primetile njen talenat i upisale je u Ženski fudbalski klub “Mašinac” u Nišu, a njen uspeh rezultirao je igrom za omladinsku reprezentaciju Srbije.

Bili smo na nekim pripremama pre nego što smo otišli na takmičenje u Reginsburg u Nemačkoj. Zatim, sa Mašincem smo igrali Ligu šampiona u Nišu i stvarno je to jedno lepo iskustvo za mene, dosta sam proputovala, videla - prisetila se Nataša.

Sada kao trener u aleksinačkom Ženskom fudbalskom klubu "Morava", osim fudbala i fer pleja, devojčice uči da se drže svojih snova i da ne odustaju, kao i da svaki sport pripada jednako i dečacima i devojčicama.

Kao jedina Romkinja koja ima UEFA C licencu, kaže da priželjkuje i B licencu i da će nadalje težiti nekoj boljoj.

Osim posla trenera, Nataša je danas i pedagoška asistentkinja zadužena za romsku decu u OŠ “Vuk Karadžić”. Svojim primerom i aktivizmom pomaže im u školovanju i težnji ka višim ciljevima, kao što je njena okolina pružala njoj.

Najlakše je raditi sa decom, jer deca promene mišljenje i kod roditelja, pa redovno dolaze i čistija dolaze u školu. To je nešto najbitnije - kaže Nataša.

Da je uspešno školovanje Roma moguće, kaže, pokazaće svojim i primerom dece sa kojima je radila, a za izuzetan doprinos u obrazovanju Roma i Romkinja uručena joj je Svetosavska nagrada.

Autor: T. Todorović

Izvor


# fudbal Vuk Karadžić OŠ Nataša Petrović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima