Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Једина Ромкиња са УЕФА тренерском лиценцом помаже деци у Алексинцу и на терену и у школи

rss

20.11.2021. Јужне вести

Од девојчице која је са дечацима играла фудбал испред зграде, преко омладинске репрезентације Србије, па све до једине Ромкиње са УЕФА Ц тренерском лиценцом Наташа Петровић успела је да разбије предрасуде. Поред тога, као предагошка асистенткиња у ОШ “Вук Караџић” у Житковцу помаже деци из ромске заједнице у образовању, за шта је добила и посебну Светосавску награду.

Фото: Јужне вести / БеФем

“Ја сам била једина девојчица у мом друштву. Ту су биле четири зграде у том дворишту и једина сам девојчица која је играла фудбал.” Тако Наташа Петровић започиње причу о својим првим фудбалским корацима у родном Алексинцу, а које је описала у серијалу Хероина из краја у продукцији БеФем-а.

Баш у том дворишту, комшије су приметиле њен таленат и уписале је у Женски фудбалски клуб “Машинац” у Нишу, а њен успех резултирао је игром за омладинску репрезентацију Србије.

Били смо на неким припремама пре него што смо отишли на такмичење у Регинсбург у Немачкој. Затим, са Машинцем смо играли Лигу шампиона у Нишу и стварно је то једно лепо искуство за мене, доста сам пропутовала, видела - присетила се Наташа.

Сада као тренер у алексиначком Женском фудбалском клубу "Морава", осим фудбала и фер плеја, девојчице учи да се држе својих снова и да не одустају, као и да сваки спорт припада једнако и дечацима и девојчицама.

Као једина Ромкиња која има УЕФА Ц лиценцу, каже да прижељкује и Б лиценцу и да ће надаље тежити некој бољој.

Осим посла тренера, Наташа је данас и педагошка асистенткиња задужена за ромску децу у ОШ “Вук Караџић”. Својим примером и активизмом помаже им у школовању и тежњи ка вишим циљевима, као што је њена околина пружала њој.

Најлакше је радити са децом, јер деца промене мишљење и код родитеља, па редовно долазе и чистија долазе у школу. То је нешто најбитније - каже Наташа.

Да је успешно школовање Рома могуће, каже, показаће својим и примером деце са којима је радила, а за изузетан допринос у образовању Рома и Ромкиња уручена јој је Светосавска награда.

Аутор: Т. Тодоровић

Извор


# фудбал Вук Караџић ОШ Наташа Петровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима