Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Humanitarna predstava "Iz iks u ipsilon" za pomoć porodicama poginulih rudara

rss

31.05.2022. Dejan Tasić, RTS

Aleksinačko pozorište "Duka Jovanović" premijerno je odigralo predstavu "Iz iks u ipsilon" po tekstu Vladimira Đurđevića. Komad je igran u humanitarne svrhe, za porodice poginulih rudara u rudniku "Soko".

Foto: Saša Marković Gidra

Ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave "Iz Iks u ipsilon" u Aleksincu, nije bila karta, već dobrovoljni prilog na punktu Crvenog krsta. Glumci pozorišta "Duka Jovanović" žele da ovako pruže podršku porodica poginulih rudara.

"U ovom trenutku je jako bitno ne samo da prikupimo neka sredstva koja će im pomoći, već da oni osete i neku moralnu podršku, da shvate da pozorište i neki drugi segmenti grada, misle na njih, da nisu sami i da će ta deca imati neko, kakvo takvo detinjstvo", navodi Miloš Paović, umetnički direktor pozorišta.

Bojan Cvetković, glumac navodi da deci poginulih rudara ne mogu da vrate roditelje i da im ispune život onako kako bi to učinili njihovi roditelji da su živi, ali da na ovaj način njima pokazuju da je pozorište uz njih.

Ova hit komedija govori o trojici drugara, koji nisu u mogućnosti da se otrgnu iz kandži kladionica. Trojica glumaca predstavom obeleževaju 30 godina saradnje.

"Mi deset godina nismo igrali zajedno, ovo nam je prilika da se ponovo okupimo i igramo i da našim sugrađanima pokušamo da donesemo vedrine i duha", kaže Srđan Stojadinović, glumac.

Ovo je deo šire akcije lokalne zajednice da se pomogne porodicama osmorice rudara, koji su stradali 1. aprila. Većina ih je bila iz Aleksinca.

"Mi upravo dogovaramo jednu akciju i probaćemo da decu poginulih rudara vodimo u Beograd na memorijalni turnir i u obilzak nekih većih stadiona, što će im biti jedinstvena prilika da mogu da ih posete", navodi Dalibor Radičević, predsednik Opštine Aleksinac.

Autor teksta Vladimir Đurđević besplatno je ustupio tekst aleksinačkom pozorištu i na taj način se priključio humanitarnoj akciji.

 

Komentara: 0


# predsednik opštine Miloš Paović Dalibor Radičević pozorište Bojan Cvetković rudari Srđan Stojadinović RTS
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima