Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хуманитарна представа "Из икс у ипсилон" за помоћ породицама погинулих рудара

rss

31.05.2022. Дејан Тасић, РТС

Алексиначко позориште "Дука Јовановић" премијерно је одиграло представу "Из икс у ипсилон" по тексту Владимира Ђурђевића. Комад је игран у хуманитарне сврхе, за породице погинулих рудара у руднику "Соко".

Фото: Саша Марковић Гидра

Улазница за премијеру и прву репризу представе "Из Икс у ипсилон" у Алексинцу, није била карта, већ добровољни прилог на пункту Црвеног крста. Глумци позоришта "Дука Јовановић" желе да овако пруже подршку породица погинулих рудара.

"У овом тренутку је јако битно не само да прикупимо нека средства која ће им помоћи, већ да они осете и неку моралну подршку, да схвате да позориште и неки други сегменти града, мисле на њих, да нису сами и да ће та деца имати неко, какво такво детињство", наводи Милош Паовић, уметнички директор позоришта.

Бојан Цветковић, глумац наводи да деци погинулих рудара не могу да врате родитеље и да им испуне живот онако како би то учинили њихови родитељи да су живи, али да на овај начин њима показују да је позориште уз њих.

Ова хит комедија говори о тројици другара, који нису у могућности да се отргну из канџи кладионица. Тројица глумаца представом обележевају 30 година сарадње.

"Ми десет година нисмо играли заједно, ово нам је прилика да се поново окупимо и играмо и да нашим суграђанима покушамо да донесемо ведрине и духа", каже Срђан Стојадиновић, глумац.

Ово је део шире акције локалне заједнице да се помогне породицама осморице рудара, који су страдали 1. априла. Већина их је била из Алексинца.

"Ми управо договарамо једну акцију и пробаћемо да децу погинулих рудара водимо у Београд на меморијални турнир и у обилзак неких већих стадиона, што ће им бити јединствена прилика да могу да их посете", наводи Далибор Радичевић, председник Општине Алексинац.

Аутор текста Владимир Ђурђевић бесплатно је уступио текст алексиначком позоришту и на тај начин се прикључио хуманитарној акцији.

 


# председник општине Милош Паовић Далибор Радичевић позориште Бојан Цветковић рудари Срђан Стојадиновић РТС
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима