Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Građani Aleksinca moći će da konkurišu za subvencije za ugradnju solarnih panela

rss

06.11.2021. Južne vesti

Priliku da na svojim kućama ugrade solarne panele kako bi smanjili potrošnju električne energije i smanjili račune za svoja domaćinstva imaće građani 37 gradova i opština u Srbiji, a među njima i stanovnici Aleksinca i Sokobanje. Država i lokalne samouprave tu meru finansiraju sa ukupno 195 miliona dinara, od toga Ministarstvo rudarstva i energetike ulaže 97,6 miliona.

Foto: Jeremy Bezanger / Unsplash

Ugovore o subvencionisanju sa predstavnicima 37 lokalnih samouprava potpisala je danas u Vladi Srbije ministarka Zorana Mihajlović, a među njima se nalazi i 6 gradova i opština sa juga.

Kako je saopšteno, za realizaciju programa Ministarstvo izdvaja 97,6 miliona dinara, od toga za Sokobanju milion i Aleksinac 2 miliona.

Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da će podizanje energetske efikasnosti doprineti smanjenju potrošnje energije za minimum 30%, što će značiti i niže račune za domaćinstva za toliko.

To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze - dodala je Mihajlovićeva.

Direktor Direkcije za investicije Predrag Mitić rekao je da je i Elektrodistribucija Srbije spremna za sprovođenje ovog projekta.

Izvor

Komentara: 0


# Zorana Mihajlović Aleksinac Sokobanja subvencije Elektrodistribucija solarna energija
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima