Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грађани Алексинца моћи ће да конкуришу за субвенције за уградњу соларних панела

rss

06.11.2021. Јужне вести

Прилику да на својим кућама уграде соларне панеле како би смањили потрошњу електричне енергије и смањили рачуне за своја домаћинства имаће грађани 37 градова и општина у Србији, а међу њима и становници Алексинца и Сокобање. Држава и локалне самоуправе ту меру финансирају са укупно 195 милиона динара, од тога Министарство рударства и енергетике улаже 97,6 милиона.

Фото: Jeremy Bezanger / Unsplash

Уговоре о субвенционисању са представницима 37 локалних самоуправа потписала је данас у Влади Србије министарка Зорана Михајловић, а међу њима се налази и 6 градова и општина са југа.

Како је саопштено, за реализацију програма Министарство издваја 97,6 милиона динара, од тога за Сокобању милион и Алексинац 2 милиона.

Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност - рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да ће подизање енергетске ефикасности допринети смањењу потрошње енергије за минимум 30%, што ће значити и ниже рачуне за домаћинства за толико.

То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе - додала је Михајловићева.

Директор Дирекције за инвестиције Предраг Митић рекао је да је и Електродистрибуција Србије спремна за спровођење овог пројекта.

Извор


# Зорана Михајловић Алексинац Сокобања субвенције Електродистрибуција соларна енергија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима