Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Građani se masovno žale na aktiviste stranaka

rss

31.03.2016. Dušan Ostojić

Od ponedeljka do danas nekoliko Aleksinčana mi se obratilo sa pričom da su im na vrata dolazili aktivisti stranaka.

Građani se masovno žale na aktiviste stranaka

Kažu da su bili ljubazni i da su u ruci držali spisak stanara zgrade.

"Nakon kraćeg razgovora shvatila sam da ih zanima za koga ću da glasam. Upisali su moj odgovor u spisak, kulturno se zahvalili i otišli na sledeća vrata." ističe naša sagovornica.

Od naših saradnika iz redova vlasti smo saznali da aktivisti vladajućih stranaka imaju birački spisak i da u okviru njega beleže sve važne podatke, od toga da li će stanari u nekoj zgradi glasati za Vučića, ili da li je neko od stanara koji je upisan u birački spisak u međuvremenu preminuo, ili je odseljen:

"Imam utisak da njih sve interesuje, a najviše za koga ćemo moja porodica i ja glasati. Na kraju su me pitali da li bi glasali za Vučića. Ja sam im rekao da ćemo glasati za Vučića, a onda su mi tražili broj telefona. Dali smo im i telefon. Malo mi je neprijatno, jer ne znam zašto su sve to morali da upisuju i da li neću imati nekih problema nakon izbora." navodi naš sagovornik koji je zamolio za anonimnost.

Ovo što se dešava u Aleksincu nije prvi put. Do sada su mnoge stranke to radile i to najčešće rade predstavnici stranaka vlasti. To je i logično jer je samo njima dostupan birački spisak najnovijeg datuma. Mada s druge strane, to može biti i predmet policijske istrage, jer je svaka vrsta zloupotrebe podataka o ličnostima i podataka iz biračkih spiskova definisana zakonima.
Rodoljub Šabić se u par navrata obraćao javnosti na ovu temu.

Ovakvi postupci su, kako kaže poverenik Šabić, u suprotnosti sa standardima utvrđenim u zakonu.

- Mogućnost da, iako nisu članovi nijedne političke stranke i nikom nisu dali saglasnost da upotrebljava njihove lične podatke, aktvisti stranaka dolaze do tih podataka i koriste ih za razne svrhe, među kojima neki građani prepoznaju i uspostavljanje spiskova neposlušnih i poslušnih, uznemirava građane i oni u tome s pravom prepoznaju kršenje zakona. U pojedinim slučajevima biću u obavezi da pokrenem i postupak nadzora.

Šabić ocenjuje indikativnim i to što stranački aktivisti raspolažu ne samo kompletnim podacima o građanima koje posećuju, nego i o ostalim licima koja su prijavljena na njihovoj adresi. Upotreba zbirki podataka o ličnosti, pogotovo onih u posedu organa vlasti, kao što su birački spiskovi i slično, u svrhe radi kojih nisu uspostavljeni, predstavlja nedopuštenu obradu podataka, kažnjiv prekršaj, čak i krivično delo.


# izbori birački spisak
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima