Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грађани се масовно жале на активисте странака

rss

31.03.2016. Душан Остојић

Од понедељка до данас неколико Алексинчана ми се обратило са причом да су им на врата долазили активисти странака.

Грађани се масовно жале на активисте странака

Кажу да су били љубазни и да су у руци држали списак станара зграде.

"Након краћег разговора схватила сам да их занима за кога ћу да гласам. Уписали су мој одговор у списак, културно се захвалили и отишли на следећа врата." истиче наша саговорница.

Од наших сарадника из редова власти смо сазнали да активисти владајућих странака имају бирачки списак и да у оквиру њега бележе све важне податке, од тога да ли ће станари у некој згради гласати за Вучића, или да ли је неко од станара који је уписан у бирачки списак у међувремену преминуо, или је одсељен:

"Имам утисак да њих све интересује, а највише за кога ћемо моја породица и ја гласати. На крају су ме питали да ли би гласали за Вучића. Ја сам им рекао да ћемо гласати за Вучића, а онда су ми тражили број телефона. Дали смо им и телефон. Мало ми је непријатно, јер не знам зашто су све то морали да уписују и да ли нећу имати неких проблема након избора." наводи наш саговорник који је замолио за анонимност.

Ово што се дешава у Алексинцу није први пут. До сада су многе странке то радиле и то најчешће раде представници странака власти. То је и логично јер је само њима доступан бирачки списак најновијег датума. Мада с друге стране, то може бити и предмет полицијске истраге, јер је свака врста злоупотребе података о личностима и података из бирачких спискова дефинисана законима.
Родољуб Шабић се у пар наврата обраћао јавности на ову тему.

Овакви поступци су, како каже повереник Шабић, у супротности са стандардима утврђеним у закону.

- Могућност да, иако нису чланови ниједне политичке странке и ником нису дали сагласност да употребљава њихове личне податке, актвисти странака долазе до тих података и користе их за разне сврхе, међу којима неки грађани препознају и успостављање спискова непослушних и послушних, узнемирава грађане и они у томе с правом препознају кршење закона. У појединим случајевима бићу у обавези да покренем и поступак надзора.

Шабић оцењује индикативним и то што страначки активисти располажу не само комплетним подацима о грађанима које посећују, него и о осталим лицима која су пријављена на њиховој адреси. Употреба збирки података о личности, поготово оних у поседу органа власти, као што су бирачки спискови и слично, у сврхе ради којих нису успостављени, представља недопуштену обраду података, кажњив прекршај, чак и кривично дело.


# избори бирачки списак
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима