Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dualno obrazovanje put do bržeg zapošljavanja

rss

05.11.2017. Tanjug

Promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja održana je u okviru karavana "Duh mladosti" u Aleksincu

Dualno obrazovanje put do bržeg zapošljavanja

Promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja održana je u okviru karavana "Duh mladosti" u Aleksincu, a cilj manifestacije je da budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima približi novi Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić poručila je da bi mladi iz Aleksinca u narednom periodu trebalo da se školuju u oblasti tekstilne industrije, s obzirom na interesovanje turskih kompanija i kompanije Gramer za to područje rada.

Ona je naglasila da se od mladih u Srbiji očekuje da u budućnosti budu obrazovani, da imaju kvalitet znanja koji će ih zasigurno učiniti zapošljivim odmah nakon formalnog školovanja.

Dualni model stručnog obrazovanja je odličan primer kombinovanja i razmene novih saznanja i vedrog duha koje donose mladi i iskustva i tradicionalnih znanja kojima raspolažu instruktori u kompanijama, istakla je Mirjana Kovačević, direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije.

Privreda se mora aktivnije uključiti u realizaciju dualnog obrazovanja, ukoliko ne želi da joj kvalifikovani kadrovi postanu redak resurs.

"U Aleksincu se po dualnom modelu za sada školuju mesar i pekar, a podršku pružaju društveno odgovorne kompanije Merkator S i Lesafere. U narednom periodu će se razmatrati i uvođenje novih obrazovnih profila po dualnom modelu, jer je dualno obrazovanje obrazovanje po meri privrede koje uvažava ne samo tekuće, već i buduće potrebe", rekla je ona.


# Gramer Ministarstvo prosvete obrazovanje prosveta Gabrijela Grujić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima