Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дуално образовање пут до бржег запошљавања

rss

05.11.2017. Танјуг

Промоција дуалног и предузетничког образовања одржана је у оквиру каравана "Дух младости" у Алексинцу

Дуално образовање пут до бржег запошљавања

Промоција дуалног и предузетничког образовања одржана је у оквиру каравана "Дух младости" у Алексинцу, а циљ манифестације је да будућим средњошколцима и њиховим родитељима приближи нови Национални модел дуалног и предузетничког образовања.

Помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић поручила је да би млади из Алексинца у наредном периоду требало да се школују у области текстилне индустрије, с обзиром на интересовање турских компанија и компаније Грамер за то подручје рада.

Она је нагласила да се од младих у Србији очекује да у будућности буду образовани, да имају квалитет знања који ће их засигурно учинити запошљивим одмах након формалног школовања.

Дуални модел стручног образовања је одличан пример комбиновања и размене нових сазнања и ведрог духа које доносе млади и искуства и традиционалних знања којима располажу инструктори у компанијама, истакла је Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије.

Привреда се мора активније укључити у реализацију дуалног образовања, уколико не жели да јој квалификовани кадрови постану редак ресурс.

"У Алексинцу се по дуалном моделу за сада школују месар и пекар, а подршку пружају друштвено одговорне компаније Меркатор С и Лесафере. У наредном периоду ће се разматрати и увођење нових образовних профила по дуалном моделу, јер је дуално образовање образовање по мери привреде које уважава не само текуће, већ и будуће потребе", рекла је она.


# Грамер Министарство просвете образовање просвета Габријела Грујић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима