Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Draga donela ogromnu radost

rss

09.06.2017. Vesti online

U desetočlanu porodicu Milošević, iz sela Donji Adrovac, kod Aleksinca, proteklih dana stigao je nesvakidašnji poklon

Danijela Komunicki Milošević i krava Draga (V. Sekulić)

Za to su se pobrinula anonimna braća iz Toronta, rodom iz Mostara, koja su obezbedila 1.450 dolara za kupovinu pete krave i anonimni donator iz Bad Homburga, darom od još 200 evra, a reporteri "Vesti" bili su na licu mesta da zabeleže radost ukućana.

U njihovoj oronuloj kućici, na ulazu u selo, reportere "Vesti" dočekali su Miloševići presrećni što Draga stiže u njihovo domaćinstvo. Bračni par Ljubomir i Danijela imaju osmoro dece, i uprkos raznim poteškoćama sa kojima se bore, njihov dom odiše ljubavlju i slogom. Kažu da uspevaju da preguraju dan za danom samo zahvaljujući tome.

- Imamo četiri ćerke i četiri sina. Nikola ima 23 godine, Nenad 20, Aleksa 17, a Aleksandar 16. Među devojčicama najstarija je Jasmina (19), a za njom su Tamara (11), Aleksandra (10) i Anastasija (9). Njih sedmoro se i dalje školuje, a najstariji sin je otišao u Slovačku da pokuša da zaradi neki dinar. Živimo od socijalne pomoći koja iznosi 125 evra. Suprug radi privatno kad posla ima, pa nekad bude para za osnovne potrebe, nekada i ne bude. Ova krava će nam mnogo pomoći - počinje svoju priču vidno uzbuđena Danijela, koja je nakon teške operacije kičme 1990. proglašena nesposobnom za rad.

Mada, kako kaže, posao oko osmoro dece i domaćinstva je posao koji ima radno vreme 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Krava Draga, olakšaće tešku svakodnevicu ove mnogobrojne porodice. Seno i mesto u štali, stajalo je pripremljeno za ovu plemenitu životinju, koja će hraniti čitavu porodicu.

- Sadimo krompir, papriku, pasulj, pšenicu, kukuruz, sve što nam je potrebno. Imamo prasiće i piliće. Na taj način mnogo uštedimo na hrani, jer kupujemo samo ono što sami ne možemo da proizvedemo. Sa ovom kravom dobijaćemo mnogo mleka koje ćemo moći da prodajemo mlekarama, što može da donese jednu platu u kuću. Mnogo smo zahvalni ljudima koji su nam to omogućili, neka im dragi Bog stostruko vrati - poručuje Danijela.


Kuća bolna rana

Pričaju kakve su ih nevolje snašle, jer teška finansijska situacija ne dozvoljava im da renoviraju kuću koja je u jako lošem stanju. Vlaga izbija na svim zidovima, fasade nema, a pukotine su sve veće iz dana u dan.

- Teško je živeti u ovakvoj kući, ali šta ćemo, bolje nemamo. I ovu kuću smo dobili od jedne nevladine organizacije. Vlaga nam najviše smeta. Stalno se dešava da otpadaju delovi zida, plafona. Zidovi su puni vode, teško se diše. Podrum nam je nekoliko puta poplavio zbog velikih kiša, i nikako ne možemo da rešimo problem. Drugi problem je i to što se ispod kuće nalaze podzemne vode. Jasmina je asmatičar i mnogo vremena je provela u bolnicama, pa je ovakva kuća za nju još gora - sa suzama u očima ispričala nam je Danijela.

Zahvalna porodica Milošević (V. Sekulić)Jasminu je samo dan nakon naše posete Donjem Adrovcu čekala velika matura u Aleksincu. Haljinu je pozajmila od drugarice, ali strahuje kakva je budućnost čeka sada nakon što je škola gotova.

- Najbitnije je da ima zdravlja, a sve ostalo će se nekako rešiti - kaže skromna Jasmina.

Ističe da bi volela da se bavi manikirom i pedikirom, od čega bi mogla da doprinese svojoj porodici. O daljem školovanju za vaspitačicu, o čemu je maštala, ne može ni da razmišlja, kao ni njen brat Nenad koji bi želeo da nastavi školovanje u višoj školi za policajca. Svesni da novca nema, traže posao kako bi mogli da pomognu roditeljima. Aleksa će za koju godinu postati pekar, a Aleksandar mesar. Najmlađe devojčice Tamara, Aleksandra i Anastasija još uvek idu u osnovnu školu. Nemaju želja i prohteva, jer su naviknute da novca za luksuz nema.


Biće mleka, sira i kajmaka

Prema želji donatora, kravi je nadenuto ime Draga, isto tako kupljene su i čokolade i još neke slasne đakonije za sve ukućane, da se počaste. Ono što je dodatno uveličalo radost zbog njenog dolaska je to što će Draga za mesec dana na svet doneti tele, koje može doneti nove prihode u kuću Miloševića.

- Mi ne patimo za skupom odećom, telefonima i sličnim stvarima. Nama je ova krava luksuz, a tele je dodatna sreća. Sada ću moći da pravim i sir, kajmak, deca će imati domaćeg mleka. Svi smo bili van sebe od sreće kada ste nam javili da će nam vaši divni čitaoci obezbediti kravu. Još jednom im se zahvaljujem do neba - rekla je Danijela.


Deca jedino bogatstvo

- Deca su stvarno dobra. Dobri su đaci. Duša me boli što ne mogu da im priuštim da nastave školovanje i upišu neke fakultete. Vrlo je teško imati toliko đaka u kući. U našem selu nema ni osnovne škole, pa peške idu u školu do grada, jer novca za mesečnu kartu nema. Aleksandar nekad rolerima ide u školu, dva puta je tako slomio ruku - ispričala je Danijela.

Suprug Ljubomir, često je odsutan, jer radi svuda po Srbiji gde ima posla.

- Idem gde god me zovu. Svaki dinar znači kada je kuća ovako puna. Dogovor, razumevanje i sloga su recept kako Danijela i ja uspevamo. Snalazimo se, a deca su vrlo skromna - kaže Ljubomir.

Ovu porodicu ne napušta vedar duh. Miloševiće smo ostavili u euforiji zbog Jasminine mature, prepunih nade da ih čeka lepša i svetlija budućnost.

A. Vučićević, Foto: V. Sekulić, Vesti onlajn


# radno vreme Donji Adrovac Ljubomir Milošević Danijela Milošević podzemne vode krava Humanitarni most
@VestiOnLine @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima