Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Marković: Preduzeće bi bilo u problemu da nisam tako postupio

rss

25.02.2021. Večernje novosti

Samo četiri meseca od kad je Viši sud doneo oslobađajući presudu, direktor JKP "Komunalne usluge" u Aleksincu Budimir Marković moraće ponovo da dokazuje svoju nevinost.

Foto: arhiva

Jer, Apelacioni sud je proces vratio na početak, pa će rukovodilac koji je pre godinu dana optužen da je oštetio preduzeće za 10 miliona dinara - tako što je radnicima povećao plate - ponovo morati na optuženičku klupu.

Pritom, ovaj slučaj već ostaje zabeležen kao presedan u niškom pravosuđu, jer su Markovića tokom prvog procesa, pred "licem pravde" branili svi zaposleni!

- Za to da oslobađajuća presuda nije potvrđena sam saznao od novinara, a čitav problem je nastao još u novembru 2014, kada su plate u javnom sektru zamrznute. Mi tog meseca nismo mogli da ispunimo plan oko isplate zarada, pa su radnici dobili manje nego što im pripada. Ali, kada se finansijska situacija u narednim mesecima popravila, svi su dobili plate po planu i niko nije pravio problem oko toga, sve do 2018, kada je budžetska inspekcija utvrdila da sam navodno prekršio zakon. Jednostavno oni to tumače kao povećanje, a činjenica je da bi preduzeće bilo u problemu da nisam tako postupio. Jer, svi radnici bi podneli tužbe i troškovi bi se gomilali i po tom osnovu - kaže Marković koji odbacuje krivicu da je oštetio preduzeće, već smatra da je zaposlenima samo dao ono što im pripada.

Posebno je interesantna i činjenica da je on i dalje direktor JKP "Komunalne usluge", jer lokalna samouprava kao osnivač ne može da pronađe bilo kakav propust u njegovom radu.

- Uvećao sam kapital preduzeća i obnovio vozni park, čistimo 72 naseljena mesta u opštini, a zaduženi smo i za sve komunalne delatnosti, osim za vodovod i kanalizaciju. I, sve to sa samo stotinu zaposlenih - nabraja direktor kojem mandat, započet 2012, ističe u junu i poručuje kako nema nameru da "produžava ovu agoniju".

TUŽILAŠTVO

Više javno tužilaštvo ne odustaje od zahteva da se i direktor i osoba zadužena za finansije u aleksinačkom preduzeću oglase krivim, osude na po godinu boravka iza rešetaka, te obavežu da JKP "Komunalne usluge" nadoknade imovinsku štetu. Predloženo je i to da im se izrekne mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po tri godine.

Izvor


# Budimir Marković Večernje novosti JKP Komunalne usluge
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima