Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Crkva koja isceljuje i vraća nadu ljudima!

rss

23.08.2014. Tekst: Tomislav Brzaković, Foto: Jovica Dinić

​U Velikom Drenovcu u aleksinačkoj opštini,održan sabor svete Petke - Paraskeve.

Crkva koja isceljuje i vraća nadu ljudima!

Zahvalnice dosadašnjim domaćinima hramovne slave. Vernici iz okruženja, svake godine masovno posećuju hram sv. Petke - Paraskeve. Mnogi dođu bolesni. a vrate se isceljeni.

Od kada je 8. avgusta 1994. godine, tadašnji niški Vladika, gospodin Irinej ( sada srpski Patrijarh), osveštao Crkvu sv. Prepodobne mučenice Paraskeve u Velikom Drenovcu , od tada do danas ovaj verski praznik, Velikodrenovčani slave kao seosku slavu - sabor, koji traje dva dana. Posle osveštenja, gospodin Irinej, pohvalio je napore vernika, kako je tada rekao da je od jedne starice ovde nikao sjajan hrišćanski, pravoslavni hram. Jedanaestorici iz Velikog Drenovca i Grejača, najzasluženijim u ovim naporima, dodelio je Gramate.

Ove godine sabor u hramu sv. Petke - Paraskeve u Velikom Drenovcu, održan je Dvadesetiput, a kolačar je bio Dušan Ilić, privatni preduzetnik iz Velikog Drenovca. Naredne godinedomaćin-kolačar biće Bratislav Mitrović, iz Velikog Drenovca. Pored meštana, najviše vernika dolazi iz okruženja (Supovca, Sečanice, Mezgraje, Donje Toponice, Trnave, Grejača, Dašnice, Bankovca, Tešice) i drugih sredina, uoči dolaska sv. Petke. Jedni da prisustvuju večernjoj liturgiji i potraže spas za bolesne (jer postoji verovanje da svi koji dođu u hram sv. Prepodobne mučenice Paraskeve, zapale sveće i pomole se Bogu, da ona isceljuje bolesti), drugi da se uz dobru muziku provesele do ranih jutarnjih sati.

I zaista ako je verovati autoru ovog teksta, bilo je toliko naroda, da su se tiskali jedan pored drugog dok su prolazili portom Crkve, što nije slučaj u drugim hramovima.

Večernju liturgiju u prepunom hramu, služio jejerej Dragan Jevtić, stareš-ina Tešičke parohije sa jerejima Stefanom iz Katuna i Dejanom iz Donje Trnave. Posle liturgije gostima je u porti Crkve na video bimu, prikazan film o poseti njegovog pravosveštenstva niškog Vladiku gospodina Irineja, 8. avgusta 1994. godine, kada je osveštao obnovljen hram sv. Petke. Zatim je predsednik Crkvenog odbora, Slavoljub Pavlović, meštanin dosadašnjim domaćinima hramove slave - kolačarima i pojedincima, koji su u proteklih 20. godina pomagali u pripremanju slave, uručio Zahvalnice. Ovogodišnji kolačar Dušan Ilić, je 1994. godine, pokrenuo akciju da se dotadašnja kapela, koja je građena i obnavljana tri puta, renovira u crkveni hram, gde će moći da se obavljaju i bogosluženja.

Prema kazivanju istoričara Svetozara Stajića, iz Velikog Drenovca, koji je povodom 20. godina obeležavanja seoske slave izdao knjigu: Crkva sv. prepodobne mučenice Paraskeve, predlog o renoviranju kapele, Dušan Ilić sa tadašnjim jerejom iz Grejača, Časlavom Stankovićem, prezentirao je niškom Vladiki gospodinu Irineju, koji je blagoslovio rad na sanaciji i osvećenju hrama. Pre osvećenja Vladika je dva puta posećivao gradilište radi uviđaja o toku izvršavanja radova.

Valja reći da je ovde za razliku od drugih hramova u okruženju, imalo zanimacije za sve uzraste. Najviše je bilo zanimacije za decu, samo je bilo pitanje, koliko su roditelji mogli da odreše kesu?

Komentara: 0


# Slavoljub Pavlović SPC Tomislav Brzaković Čuvari Turije Veliki Drenovac Jovica Dinić Sveta Petka Irinej
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima