Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Црква која исцељује и враћа наду људима!

rss

23.08.2014. Текст: Томислав Брзаковић, Фото: Јовица Динић

​У Великом Дреновцу у алексиначкој општини,одржан сабор свете Петке - Параскеве.

Црква која исцељује и враћа наду људима!

Захвалнице досадашњим домаћинима храмовне славе. Верници из окружења, сваке године масовно посећују храм св. Петке - Параскеве. Многи дођу болесни. а врате се исцељени.

Од када је 8. августа 1994. године, тадашњи нишки Владика, господин Иринеј ( сада српски Патријарх), освештао Цркву св. Преподобне мученице Параскеве у Великом Дреновцу , од тада до данас овај верски празник, Великодреновчани славе као сеоску славу - сабор, који траје два дана. После освештења, господин Иринеј, похвалио је напоре верника, како је тада рекао да је од једне старице овде никао сјајан хришћански, православни храм. Једанаесторици из Великог Дреновца и Грејача, најзаслуженијим у овим напорима, доделио је Грамате.

Ове године сабор у храму св. Петке - Параскеве у Великом Дреновцу, одржан је Двадесетипут, а колачар је био Душан Илић, приватни предузетник из Великог Дреновца. Наредне годинедомаћин-колачар биће Братислав Митровић, из Великог Дреновца. Поред мештана, највише верника долази из окружења (Суповца, Сечанице, Мезграје, Доње Топонице, Трнаве, Грејача, Дашнице, Банковца, Тешице) и других средина, уочи доласка св. Петке. Једни да присуствују вечерњој литургији и потраже спас за болесне (јер постоји веровање да сви који дођу у храм св. Преподобне мученице Параскеве, запале свеће и помоле се Богу, да она исцељује болести), други да се уз добру музику провеселе до раних јутарњих сати.

И заиста ако је веровати аутору овог текста, било је толико народа, да су се тискали један поред другог док су пролазили портом Цркве, што није случај у другим храмовима.

Вечерњу литургију у препуном храму, служио јејереј Драган Јевтић, стареш-ина Тешичке парохије са јерејима Стефаном из Катуна и Дејаном из Доње Трнаве. После литургије гостима је у порти Цркве на видео биму, приказан филм о посети његовог правосвештенства нишког Владику господина Иринеја, 8. августа 1994. године, када је освештао обновљен храм св. Петке. Затим је председник Црквеног одбора, Славољуб Павловић, мештанин досадашњим домаћинима храмове славе - колачарима и појединцима, који су у протеклих 20. година помагали у припремању славе, уручио Захвалнице. Овогодишњи колачар Душан Илић, је 1994. године, покренуо акцију да се дотадашња капела, која је грађена и обнављана три пута, реновира у црквени храм, где ће моћи да се обављају и богослужења.

Према казивању историчара Светозара Стајића, из Великог Дреновца, који је поводом 20. година обележавања сеоске славе издао књигу: Црква св. преподобне мученице Параскеве, предлог о реновирању капеле, Душан Илић са тадашњим јерејом из Грејача, Чаславом Станковићем, презентирао је нишком Владики господину Иринеју, који је благословио рад на санацији и освећењу храма. Пре освећења Владика је два пута посећивао градилиште ради увиђаја о току извршавања радова.

Ваља рећи да је овде за разлику од других храмова у окружењу, имало занимације за све узрасте. Највише је било занимације за децу, само је било питање, колико су родитељи могли да одреше кесу?


# Славољуб Павловић СПЦ Томислав Брзаковић Чувари Турије Велики Дреновац Јовица Динић Света Петка Иринеј
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима