Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Babice mi ubile bebu!

rss

12.10.2014. Kurir

Tamara Stanković tvrdi da su joj one pritiskale stomak da se na silu porodi i da je dečak imao hematome po glavi i plav vrat

Babice mi ubile bebu!

"Dve babice su mi legle na stomak i pritiskale da bih se na silu porodila. Kada je izvučena, beba je imala hematome po glavi, plav vrat i modrice po telu. Ja sam bila polumrtva. Vikali su da me gube i dali mi kiseonik. Nekoliko puta sam gubila svest. Bilo je stravično!" - jecajući priča Tamara Stanković (21) iz sela Bovan kod Aleksinca, čija je beba umrla četrdeset minuta po rođenju.

Drama se odigrala 3. oktobra ujutro, nešto posle četiri sata, na Ginekološko-akušerskoj klinici u Aleksincu.

- Prethodno su Tamaru 22 sata držali na indukciji. A onda su joj na silu probušili vodenjak. Izmrcvarili su i nju i bebu. Sat posle porođaja su mi pokazali mrtvu bebu. Bio je dečak, težak 3,390 kilograma i dug 54 centimetra. Nisam mogao da gledam, ali su me naterali! Insistirali su na tome jer je to, navodno, po zakonu - govori Nikola (26), dok čvrsto steže suprugu za ruku.

Tamara je bila devet meseci pod nadzorom aleksinačkih lekara i lekara specijaliste iz niške poliklinike „Poligin“. Svi su tvrdili da se trudnoća normalno odvijala. Nesrećni roditelji su i dalje u šoku. Baš kao i Tamarin otac Nenad Vasić (46) iz Aleksinca:

- Ovo je zločin! Ubistvo tek rođenog deteta! Ako nisu bili spremni, zašto su počeli porođaj bez anesteziologa i pedijatra, koje su posle hitno zvali da pomognu bebi. Kažu da im sala nije bila spremna da pribegnu carskom rezu! Ko je za to odgovoran?! Pre mesec dana umrla im je još jedna beba na porođaju iz Jošaničke Banje kod Sokobanje. Zašto ne šalju porodilje u Niš ili Beograd ako nemaju opremu i kadrove?!

Odmah nakon tragičnog događaja naređena je obdukcija bebe. Rezultati se još čekaju.
Nenad je odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde, a podneo je i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

- Iz Ministarstva zdravstva su munjevito reagovali. Bila je i doktorka iz zdravstvene inspekcije. Ovo je stravična tragedija i ja sam odmah naredio da se izvrši kontrola za proveru stručnog rada te ekipe - kaže dr Goran Dželadinović, ginekolog i direktor Opšte bolnice u Aleksincu:

- Ne sumnjam u stručnost našeg osoblja, ali želim da pravda bude zadovoljena. Godišnje imamo 400 porođaja, a smrtnost je samo jedna beba. Ta beba iz Jošanice koja se pominje rođena je sa težinom od 600 grama i sve je jasno.

 

Komentara: 7


# Goran Dželadinović Bovan porodilište Tamara Stanković porođaj smrt Zdravstveni centar
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-2)

  Miroljub 14.10.2014.
  A zašto ne objavite i demante roditelja,koji su objavljeni u Telegrafu,u nedelju 12.10.2014,gde se poriče pisanje Kurira i direktno okrivljuje doktorka,zbog čijeg nemara i nestručnosti dete stradalo?Očigledno je da više volite ovakve,senzacionalističke, tekstove,bez ikakvih dokaza iznete optužbe i teatralne naslove.Porodilište u Aleksincu radi!Još jedna dezinformacija kojom se bave dokoni palančani je da je zatvoreno.Čuo sam danas da je doktorka poslata na godišnji-pobegla u Niš,bolje reći,dok ne stigne nalaz sa obdukcije.

 • (+2) (-2)

  sizif 14.10.2014.
  http://www.telegraf.rs/vesti/1262947-potresna-ispovest-majke-lekari-su-krivi-za-smrt-moje-bebe

 • (+7) (-3)

  Paulo 23.10.2014.
  niko nece da komentarise nase lekare,a zatorili nam porodiliste dace Bog i celu bolnicu jer su skupili sljam da radi kod nas i leci nase ljude

 • (+9) (-2)

  aleksinčanka 24.10.2014.
  Znamo sve,dobro poznajemo naše lekare,njihova umeća ali smo nemoćni da to promenimo.Potrebno je zatražiti pomoć sa vrha da se svi oni raskrinkaju. Žao mi je porodice koja je izgubila dete zbog neznanja i nerada naše bolnice.DOKTORI bi trebalo da se stide,da oni progovore o svemu. A direktor je priča za sebe, čovek ima radno mesto na ulici... sačuvaj bože

 • (+1) (-5)

  Miroljub 14.11.2014.
  Čujte i počujte:PORODILIŠTE NIKADA NIJE PRESTAJALO SA RADOM!I neka se već jednom stane na put palanačkom baljezganju!

 • (+1) (-2)

  gaga 28.11.2014.
  Mnogo neobaveštenosti i proizvoljnosti. Većina postupaka je svakodnevna praksa u mnogim porodilištima, a same povrede teško da imaju uzrok u postupcima osoblja.

 • (+3) (-0)

  Mila 31.05.2016.
  To sta se tamo radi je najveca sramota i bruka ove drzawe ,dzaba njima nova oprema i aparati,NJIMA POTREBNO KOMPLETNO NOVO I STRUCNIJE OSOBLJE... SRAMOTA JEDNA SU...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima