Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бабице ми убиле бебу!

rss

12.10.2014. Курир

Тамара Станковић тврди да су јој оне притискале стомак да се на силу породи и да је дечак имао хематоме по глави и плав врат

Бабице ми убиле бебу!

"Две бабице су ми легле на стомак и притискале да бих се на силу породила. Када је извучена, беба је имала хематоме по глави, плав врат и модрице по телу. Ја сам била полумртва. Викали су да ме губе и дали ми кисеоник. Неколико пута сам губила свест. Било је стравично!" - јецајући прича Тамара Станковић (21) из села Бован код Алексинца, чија је беба умрла четрдесет минута по рођењу.

Драма се одиграла 3. октобра ујутро, нешто после четири сата, на Гинеколошко-акушерској клиници у Алексинцу.

- Претходно су Тамару 22 сата држали на индукцији. А онда су јој на силу пробушили водењак. Измрцварили су и њу и бебу. Сат после порођаја су ми показали мртву бебу. Био је дечак, тежак 3,390 килограма и дуг 54 центиметра. Нисам могао да гледам, али су ме натерали! Инсистирали су на томе јер је то, наводно, по закону - говори Никола (26), док чврсто стеже супругу за руку.

Тамара је била девет месеци под надзором алексиначких лекара и лекара специјалисте из нишке поликлинике „Полигин“. Сви су тврдили да се трудноћа нормално одвијала. Несрећни родитељи су и даље у шоку. Баш као и Тамарин отац Ненад Васић (46) из Алексинца:

- Ово је злочин! Убиство тек рођеног детета! Ако нису били спремни, зашто су почели порођај без анестезиолога и педијатра, које су после хитно звали да помогну беби. Кажу да им сала није била спремна да прибегну царском резу! Ко је за то одговоран?! Пре месец дана умрла им је још једна беба на порођају из Јошаничке Бање код Сокобање. Зашто не шаљу породиље у Ниш или Београд ако немају опрему и кадрове?!

Одмах након трагичног догађаја наређена је обдукција бебе. Резултати се још чекају.
Ненад је одмах обавестио Министарство здравља и Министарство правде, а поднео је и кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Алексинцу.

- Из Министарства здравства су муњевито реаговали. Била је и докторка из здравствене инспекције. Ово је стравична трагедија и ја сам одмах наредио да се изврши контрола за проверу стручног рада те екипе - каже др Горан Џеладиновић, гинеколог и директор Опште болнице у Алексинцу:

- Не сумњам у стручност нашег особља, али желим да правда буде задовољена. Годишње имамо 400 порођаја, а смртност је само једна беба. Та беба из Јошанице која се помиње рођена је са тежином од 600 грама и све је јасно.

 


# Горан Џеладиновић Бован породилиште Тамара Станковић порођај смрт Здравствени центар
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима