Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sredstva za samozapošljavanje po kriterijumima NZS, ne po stranačkoj pripadnosti

rss

25.07.2014. Radio Aleksinac

U Skupštini opštine Aleksinac danas su svečano uručeni ugovori o samozapošljavanju za 16 prvoplasiranih kandidata, od 34 prijave pristigle na konkurs.

Sredstva za samozapošljavanje po kriterijumima NZS, ne po stranačkoj pripadnosti

Kako je istakao direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Boban Matić, prilikom dodele sredstava ispoštovani su svi kriterijumi koje je propisala ova služba, kao i postojeća zakonska rešenja.

- Čitav postupak je propisan zakonom i mi smo potpisali sporazum sa Opštinom Aleksinac, gde je opština izdvojila ta sredstva. Prijem prijava i rangiranje je urađeno prema kriterijumima Nacionalne službe za zapošljavanje. Ja mogu da pohvalim veoma korektnu saradnju koju smo imali sa Opštinom Aleksinac.

U ime lokalne samouprave, koja je za 16 budućih privrednika obezbedila po 120.000 dinara, ugovore je podelio predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković. On je objasnio da su presudnu ulogu u dodeli subvencija imale ekonomska isplativost i održivost projekata budućih privrednika, a ne politika ili stranačka pripadnost kandidata.

-  To je institucionalni način ponašanja koji bi trebalo da bude prisutan u svim delatnostima. Predložio sam da one koji su dobili ugovore i sredstva pitate da li su imali potrebu da dolaze kod predsednika da bi dobili ta sredstva. Niko od njih, mada neke poznajem, nije sa mnom razgovarao na tu temu, niti je ljudima padalo na pamet da dolaze. Nacionalna služba za zapošljavanje u skladu sa zakonom i u skladu sa kriterijumima koje propisuje,  a srazmerno količini para koju smo mogli da izdvojimo, napravila je rang listu. Mi smo tu rang listu samo ispoštovali.

Stanković je projekat pomoći pri samozapošljavanju ocenio kao primer dobre prakse u slabo razvijenim opštinama i najavio slične mere i u narednoj godini.

Komentara: 0


# predsednik opštine opština Nenad Stanković NSZ (tržište rada) Boban Matić samozapošljavanje
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima