Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Treća međunarodna naučna konferencija Agrobiznis MAK 2016

rss

04.02.2016. Tekst: Boža Marković

Treća međunarodna naučna konferencija Agrobiznis MAK 2016 održana na Kopaoniku

Treća međunarodna naučna konferencija Agrobiznis MAK 2016

U organizaciji Opštine Raška, Etno centra „Gegula“- Centra za uspešan razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, SACEN - Međunarodnog centra za razvoj i unapređenje turizma i ugostiteljstva Beograd i Udruženja privrednih poslodavaca Republike Srpske, na Kopaoniku je u kongresnoj dvorani hotela „Grand“ 29. i 30. Januara 2016. godine odrđana Treća međunarodna naučna konferencija Agrobiznis MAK 2016 pod nazivom  „Zapadni Balkan i Evropa“.

Generalni pokrovitelj  je bilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Grand hotel Kopanonik, Nikom auto, Generali Beograd, pokrovitelji su bili Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Beograd, Grad Kraljevo, Opštine Bogatić, Opština Vrnjačka Banja, Brus i Bogatić, Kompanija Vikom Republika Srpska, uz generalno medijsko pokroviteljstvo RTS, Radia S, Miks TV Kraljeva, i Raške, Vikom Radio i Televizije Republike Srpske iz Banja Luke.

Cilj konferencije bio je predstavljanje, predlaganje i pružanje podrške zemljama zapadnog Balkana kako bi se proces njihovog ukuljučenja u Evropu odvijao bez teškoća,  a čitav proces uspešno doveo do završnog cilja.

Zbog značaja ove konferencije počasnim odborom je rukovodio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministzar u Vladi Republike Srbije, dok su naučnim i  organizacionim odborom  rukovodili akademik prof.  Dr Rade Biočanin i akademik prof.  Dr Marko Todorović.

Na samom početku intonirana je državna  himna „Bože pravde“

Pre nastavka rada održana je modna revija proizvoda od kože i odeće u etno stilu, a Ljubomir Ljuba Manasijević izveo je svoje kompozicije pisane na temu naše dinastije Nemanjić.

Nakon otvaranja i pozdravnih reči dodeljene su povelje „Dolina kraljeva“, laureatima. U okviru ovog svečanog čina Reprezentacija veterana fudbala Srbije, koju je predstavljao Žarko Milojević, dodelila je zlatnu plaketu predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću za ogroman doprinos u oporavku Srbije i srpskog naroda.

Interesantno je u pozdravnim rečima bilo da se čuju primeri za dobru saradnju i mogućnostima daljeg razvoja na teme sa Konferencije, koje su izrekli akademik prof. Dr Vinko Jelić, iz Banja Luke, Davor RAdovanković, iz Temišvara, DR. Rosa Zamito Šiler, iz Napulja, Petar Mamula,  iz Rijeke i dr.
Nakon toga Dragan Mirković, pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Repbublike Srbije odrđaio je predavanje na temu Predpristupni fondovi  EU u oblasti ruralnog razvoja- IPARD  program.

Suština ovog predavanja je da je smanjena granica u broju grla, veličini zasada,  kao i pribliđavanju turizmu manjih turističkih domaćinstavalj, za pomoć i razvoj manjih gazdinstava u ovim oblastima u Srbiji, kako bi ta domaćinstva bila što zastupljenija i imala šansu za razvoj.  Način za dobijanje sredstava su programi koje bi privrednik uradio i registrovanje domaćinstva.

U nastavku je  predavanje Nano-  materijali i nano- tehnologije: Nova era digitalne tehnologije održao prof.  Dr Predrag Dašić, sa prof. Dr Milutinom  Milosavljevićem.

Pre pauze za koktel predavanje na temu Upravljanje znanjem u funkciji održivog  razvoja regiona zapadnog Balkana  odrđao je akademik prof. Dr Rade Biočanin, ispred grupe autora Ibrahim Jusufranić, Marjan Malčev i Bruno Bojić.

Koktele su pratili Nestle napici, voda, sokovi, kao i prezentacija hrane iz Novog Pazara- pazarski ćevap,  mantije, pite, domaći  hleb, tulumbe, baklave, kolači, domaći proizvodi od povrća i voća sa poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom prirodne hrane i hrane od proizvoda ubranih u prirodi.

Nisu izostale prezentacije domaće radinosti- Gegula iz Kraljeva,  Udrženja za očuvanje tradicije „Gorska vila“ iz Svrljiga, Zdravo sa Peštari, pekara Sač i Hadžiibrahimovići, iz Novog Pazara, ali i ITI tehnologije, muzičkih diskova i sl.

Posve zanimljiva konferencija na kojoj su u dva dana bila predočena mnoga predavanja iz oblasti razvoja poljoprivrede i turizma, banja, ekologije, socijalnih promena na selu u Srbiji i regionu, na kojoj je imalo šta da se čuje i vidi. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Republike Srpske, Rumunije, Republike Makedonije, Republike Hrvatske, Italije i dr.

Komentara: 6


# opština Beograd Žarko Milojević Boža Marković - Nesvrćanin Kopaonik Vrnjačka Banja Regionalna privredna komora Rasim Ljajić Republika Srpska ministarstvo poljoprivrede Privredna komora Srbije
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+11) (-36)

  Milan 05.02.2016.
  Bilo bo dobro da neko objasni šta traže fudbaleri na međunarodnoj naučnoj konferenciji za agrobiznis ?
  I kakve veze ima ova vest sa opštinom Aleksinac, sem da je Žarko iz Gornjeg Ljubeša tamo išao na papa-maru?

 • (+11) (-35)

  Milutin 05.02.2016.
  Kakav naučni skup takvi i učesnici:

  Predrag Dašić, magistar

  Rade Biočanin - vojno lice u penziji

  Obojica akademici boga pitaj kakvih akademija . . .

  Nedostajali su na konferenciji još i učesnici Farme i Parova. Popravili bi utisak.

  Kuda plovi obaj brod??????

 • (+34) (-0)

  Rade Biocanin 12.02.2016.
  Crni Milutine, crna ti dusa bila. Komentarišeš veliki Međunarodni naučni događaj, a neznaš o čemu se radi. Prepoznao sam te, jer smo nekada zajedno radili (nažalost), umro mi mlađi brat-Inspektor SUP-a, ni saucesce nisi dao. U vreme teskih dana za našu zemlju 1991-93 i 1999. godine, nigde te nije bilo, a država te skolovala, svoj (ne)znanje nikada nisi primenio na "vidanju" rana usled RHB kontaminacije, a ja sam bio Načelnik ABHO više formacija i na vrlo odgovornim dužnostima.
  Da se zna, imam objavljeno 847 naučno-stručna rada, 23 inovacije usvojene (tehnički pronalasci i unapreženja i 57 knjiga, izveo na stotine diplomaca, na deseteine magistara i 8 doktora nauka (kao mentor), a ti?
  Konferencija MAK-2016 na Kopaoniku bila je izvanredna, priznanja stižu sa svih strana, RTS je više puta prenela ovaj događaj, amoj doprinios kao Predsednik naućnog odbora bio je na visini, uobičajeno, jer mnogo puta sam bio Predsednik naučnog ili organizacionog odbora Skupova sa međunarodnim učeščem, širom Balkana, Evrope i Sveta. A ti? Ostao si na lokalu.
  Jadni Milutin!

 • (+34) (-0)

  Student 12.02.2016.
  Sram te bilo "Milutine"! Navedenu gospodu lično poznajem a prof. Dašić mi je i predavao o kome mogu reći samo sve najbolje jer je izuzetan i čovek i stručnjak. Veličina naučnika se ne nalazi iza titula već iza postignuća a svako može na internetu videti ista i samo se diviti. Nemoj svoje lične frustracije da lečiš blaćenjem poštenih ljudi. A ti ako si bolji, potpiši svoje pravo ime pa da vidimo tvoju biografiju.

 • (+34) (-0)

  Predrag Dašić 12.02.2016.
  Jadni, bedni i lažni "Milutine". Ti nisi "Milutin" ti si Šojić ili jedan od mnogobrojnih Šojića u državi Srbiji.
  Sram te bilo tzv. "Milutine" tog tvog lažnog i paušalnog komentara.
  Pišeš i komentarišeš o meni, meni čiji je broj i kvalitet referenci i citata među vodećim u Rasinskom okrugu i šire. Čitaocima šaljem link mog profila na Google Scholar-u:
  https://scholar.google.com/citations?user=X6R3nWwAAAAJ&hl=en/.

  Prvo nauči sve merne jedinice pa se javi da razgovaramo. A na žalost sve si dobio od ove države.
  Zbog tebe i tebi sličnih Šojića ja već duže vreme ne držim predavanja na konferencijama u Srbiji, već u inostranstvu. Čitaocima šaljem link sa jednim mojim predavanjem i mojom biografijom na jednoj konferenciji u Rumuniji:
  http://inter-eng.upm.ro/2016/keynote-speakers.html

  i moje učešće u naučnom komitetu na jednoj konferenciji u Engleskoj:
  http://www.waset.org/conference/2016/08/london/ICMAME/committees/.

  Zbog tebe i tebi sličnih mnogi mladi i ambiciozni akademci i talenti pobegli su glavom bez obzira iz ove zemlje. Čitaocima šaljem link jednog mog interesantnog intervjua:
  http://www.glassrpske.com/plus/intervju/Predrag-Dasic-Nauci-treba-vise-paznje-i-para/lat/112723.html.

  Moje mišljenje je da je Nikola Tesla uspeo koliko je uspeo samo zato što je jedan dan bio u Srbiji, jer da je bio više dana, naučni šarlatani, kao ti, psihički bi ga poremetili, ovakvim ili sličnim komentarima, tako da ne bi mogao ni da se sastavi a kamoli da stvara.
  Čim znaš moje ime, znači da me i poznaješ. Pokaži svoje reference da se izmerimo u nauci. Videćeš da sam nekoliko desetina puta jači od tebe. Kako onda možeš da pišeš o meni.
  Ovim odgovorom na tvoje blebetanje ja branim stavove i drugih ljudi pravih vrednosti od takvih kao ti: zlotvora i kočničara progresa u Srbiji i grobara nauke i naučnih principa.

 • (+35) (-0)

  Milutin M. Milosavljević 12.02.2016.
  Ja se zovem Milutin M. Milosavljević. Poznajem kolege Dašića i Biočanina. Na Konferenciji Agrobiznis MAK 2016 sam koautor rada sa kolegom Dašićem. Moje ime je neko zloupotrebio predstavljajući se lažno i komentarisao u smislu omalovažavanja Konferencije i kolege Dašića i Biočanina.
  Taj neko, neka navede u čemu kolege nisu kompetentne, neka komentariše radove, neka da predloge organizatoru. Naravno, ako je ozbiljan, neka sebe identifikuje, pa da porazgovaram i ja sa njime. Ovo ogovaranje kolega Dašića i Biočanina, mojih prijatelja je bedno i mizerno. Konferencija je podržana od strane PKS i Odbora za inovacije i nije joj atribut baš mnogo visoka nauka, već implementacija nauke u poljoprivredi. Tako, smatram da i Vi "imenjače", ako ste individualni poljoprivrednik ili naučnik ili imate iskustva u pronalazaštvu, možete da učestvujete, pa da svi zajedno pomognemo gosp. Geguli na podizanju nivoa Konferencije.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima