Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016

rss

04.02.2016. Текст: Божа Марковић

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016 одржана на Копаонику

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016

У организацији Општине Рашка, Етно центра „Гегула“- Центра за успешан развој туризма и пољопривреде Краљево, САЦЕН - Међународног центра за развој и унапређење туризма и угоститељства Београд и Удружења привредних послодаваца Републике Српске, на Копаонику је у конгресној дворани хотела „Гранд“ 29. и 30. Јануара 2016. године одрђана Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016 под називом  „Западни Балкан и Европа“.

Генерални покровитељ  је било Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије, Министарство трговине и туризма Републике Српске, Гранд хотел Копаноник, Ником ауто, Генерали Београд, покровитељи су били Привредна комора Србије, Регионална привредна комора Београд, Град Краљево, Општине Богатић, Општина Врњачка Бања, Брус и Богатић, Компанија Виком Република Српска, уз генерално медијско покровитељство РТС, Радиа С, Микс ТВ Краљева, и Рашке, Виком Радио и Телевизије Републике Српске из Бања Луке.

Циљ конференције био је представљање, предлагање и пружање подршке земљама западног Балкана како би се процес њиховог укуључења у Европу одвијао без тешкоћа,  а читав процес успешно довео до завршног циља.

Због значаја ове конференције почасним одбором је руководио Расим Љајић, потпредседник Владе и министзар у Влади Републике Србије, док су научним и  организационим одбором  руководили академик проф.  Др Раде Биочанин и академик проф.  Др Марко Тодоровић.

На самом почетку интонирана је државна  химна „Боже правде“

Пре наставка рада одржана је модна ревија производа од коже и одеће у етно стилу, а Љубомир Љуба Манасијевић извео је своје композиције писане на тему наше династије Немањић.

Након отварања и поздравних речи додељене су повеље „Долина краљева“, лауреатима. У оквиру овог свечаног чина Репрезентација ветерана фудбала Србије, коју је представљао Жарко Милојевић, доделила је златну плакету председнику Владе Александру Вучићу за огроман допринос у опоравку Србије и српског народа.

Интересантно је у поздравним речима било да се чују примери за добру сарадњу и могућностима даљег развоја на теме са Конференције, које су изрекли академик проф. Др Винко Јелић, из Бања Луке, Давор РАдованковић, из Темишвара, ДР. Роса Замито Шилер, из Напуља, Петар Мамула,  из Ријеке и др.
Након тога Драган Мирковић, помоћник министра Министарства пољопривреде и заштите животне средине Репбублике Србије одрђаио је предавање на тему Предприступни фондови  ЕУ у области руралног развоја- ИПАРД  програм.

Суштина овог предавања је да је смањена граница у броју грла, величини засада,  као и приблиђавању туризму мањих туристичких домаћинставаљ, за помоћ и развој мањих газдинстава у овим областима у Србији, како би та домаћинства била што заступљенија и имала шансу за развој.  Начин за добијање средстава су програми које би привредник урадио и регистровање домаћинства.

У наставку је  предавање Нано-  материјали и нано- технологије: Нова ера дигиталне технологије одржао проф.  Др Предраг Дашић, са проф. Др Милутином  Милосављевићем.

Пре паузе за коктел предавање на тему Управљање знањем у функцији одрживог  развоја региона западног Балкана  одрђао је академик проф. Др Раде Биочанин, испред групе аутора Ибрахим Јусуфранић, Марјан Малчев и Бруно Бојић.

Коктеле су пратили Нестле напици, вода, сокови, као и презентација хране из Новог Пазара- пазарски ћевап,  мантије, пите, домаћи  хлеб, тулумбе, баклаве, колачи, домаћи производи од поврћа и воћа са пољопривредних газдинстава која се баве производњом природне хране и хране од производа убраних у природи.

Нису изостале презентације домаће радиности- Гегула из Краљева,  Удржења за очување традиције „Горска вила“ из Сврљига, Здраво са Пештари, пекара Сач и Хаџиибрахимовићи, из Новог Пазара, али и ИТИ технологије, музичких дискова и сл.

Посве занимљива конференција на којој су у два дана била предочена многа предавања из области развоја пољопривреде и туризма, бања, екологије, социјалних промена на селу у Србији и региону, на којој је имало шта да се чује и види. Конференцији су присуствовали представници Републике Српске, Румуније, Републике Македоније, Републике Хрватске, Италије и др.

Коментара: 6


# општина Београд Жарко Милојевић Божа Марковић - Несврћанин Копаоник Врњачка Бања Регионална привредна комора Расим Љајић Република Српска министарство пољопривреде Привредна комора Србије
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+11) (-36)

  Милан 05.02.2016.
  Било бо добро да неко објасни шта траже фудбалери на међународној научној конференцији за агробизнис ?
  И какве везе има ова вест са општином Алексинац, сем да је Жарко из Горњег Љубеша тамо ишао на папа-мару?

 • (+11) (-35)

  Милутин 05.02.2016.
  Какав научни скуп такви и учесници:

  Предраг Дашић, магистар

  Раде Биочанин - војно лице у пензији

  Обојица академици бога питај каквих академија . . .

  Недостајали су на конференцији још и учесници Фарме и Парова. Поправили би утисак.

  Куда плови обај брод??????

 • (+34) (-0)

  Rade Biocanin 12.02.2016.
  Crni Milutine, crna ti dusa bila. Komentarišeš veliki Međunarodni naučni događaj, a neznaš o čemu se radi. Prepoznao sam te, jer smo nekada zajedno radili (nažalost), umro mi mlađi brat-Inspektor SUP-a, ni saucesce nisi dao. U vreme teskih dana za našu zemlju 1991-93 i 1999. godine, nigde te nije bilo, a država te skolovala, svoj (ne)znanje nikada nisi primenio na "vidanju" rana usled RHB kontaminacije, a ja sam bio Načelnik ABHO više formacija i na vrlo odgovornim dužnostima.
  Da se zna, imam objavljeno 847 naučno-stručna rada, 23 inovacije usvojene (tehnički pronalasci i unapreženja i 57 knjiga, izveo na stotine diplomaca, na deseteine magistara i 8 doktora nauka (kao mentor), a ti?
  Konferencija MAK-2016 na Kopaoniku bila je izvanredna, priznanja stižu sa svih strana, RTS je više puta prenela ovaj događaj, amoj doprinios kao Predsednik naućnog odbora bio je na visini, uobičajeno, jer mnogo puta sam bio Predsednik naučnog ili organizacionog odbora Skupova sa međunarodnim učeščem, širom Balkana, Evrope i Sveta. A ti? Ostao si na lokalu.
  Jadni Milutin!

 • (+34) (-0)

  Student 12.02.2016.
  Sram te bilo "Milutine"! Navedenu gospodu lično poznajem a prof. Dašić mi je i predavao o kome mogu reći samo sve najbolje jer je izuzetan i čovek i stručnjak. Veličina naučnika se ne nalazi iza titula već iza postignuća a svako može na internetu videti ista i samo se diviti. Nemoj svoje lične frustracije da lečiš blaćenjem poštenih ljudi. A ti ako si bolji, potpiši svoje pravo ime pa da vidimo tvoju biografiju.

 • (+34) (-0)

  Predrag Dašić 12.02.2016.
  Jadni, bedni i lažni "Milutine". Ti nisi "Milutin" ti si Šojić ili jedan od mnogobrojnih Šojića u državi Srbiji.
  Sram te bilo tzv. "Milutine" tog tvog lažnog i paušalnog komentara.
  Pišeš i komentarišeš o meni, meni čiji je broj i kvalitet referenci i citata među vodećim u Rasinskom okrugu i šire. Čitaocima šaljem link mog profila na Google Scholar-u:
  https://scholar.google.com/citations?user=X6R3nWwAAAAJ&hl=en/.

  Prvo nauči sve merne jedinice pa se javi da razgovaramo. A na žalost sve si dobio od ove države.
  Zbog tebe i tebi sličnih Šojića ja već duže vreme ne držim predavanja na konferencijama u Srbiji, već u inostranstvu. Čitaocima šaljem link sa jednim mojim predavanjem i mojom biografijom na jednoj konferenciji u Rumuniji:
  http://inter-eng.upm.ro/2016/keynote-speakers.html

  i moje učešće u naučnom komitetu na jednoj konferenciji u Engleskoj:
  http://www.waset.org/conference/2016/08/london/ICMAME/committees/.

  Zbog tebe i tebi sličnih mnogi mladi i ambiciozni akademci i talenti pobegli su glavom bez obzira iz ove zemlje. Čitaocima šaljem link jednog mog interesantnog intervjua:
  http://www.glassrpske.com/plus/intervju/Predrag-Dasic-Nauci-treba-vise-paznje-i-para/lat/112723.html.

  Moje mišljenje je da je Nikola Tesla uspeo koliko je uspeo samo zato što je jedan dan bio u Srbiji, jer da je bio više dana, naučni šarlatani, kao ti, psihički bi ga poremetili, ovakvim ili sličnim komentarima, tako da ne bi mogao ni da se sastavi a kamoli da stvara.
  Čim znaš moje ime, znači da me i poznaješ. Pokaži svoje reference da se izmerimo u nauci. Videćeš da sam nekoliko desetina puta jači od tebe. Kako onda možeš da pišeš o meni.
  Ovim odgovorom na tvoje blebetanje ja branim stavove i drugih ljudi pravih vrednosti od takvih kao ti: zlotvora i kočničara progresa u Srbiji i grobara nauke i naučnih principa.

 • (+35) (-0)

  Milutin M. Milosavljević 12.02.2016.
  Ja se zovem Milutin M. Milosavljević. Poznajem kolege Dašića i Biočanina. Na Konferenciji Agrobiznis MAK 2016 sam koautor rada sa kolegom Dašićem. Moje ime je neko zloupotrebio predstavljajući se lažno i komentarisao u smislu omalovažavanja Konferencije i kolege Dašića i Biočanina.
  Taj neko, neka navede u čemu kolege nisu kompetentne, neka komentariše radove, neka da predloge organizatoru. Naravno, ako je ozbiljan, neka sebe identifikuje, pa da porazgovaram i ja sa njime. Ovo ogovaranje kolega Dašića i Biočanina, mojih prijatelja je bedno i mizerno. Konferencija je podržana od strane PKS i Odbora za inovacije i nije joj atribut baš mnogo visoka nauka, već implementacija nauke u poljoprivredi. Tako, smatram da i Vi "imenjače", ako ste individualni poljoprivrednik ili naučnik ili imate iskustva u pronalazaštvu, možete da učestvujete, pa da svi zajedno pomognemo gosp. Geguli na podizanju nivoa Konferencije.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима