Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016

rss

04.02.2016. Текст: Божа Марковић

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016 одржана на Копаонику

Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016

У организацији Општине Рашка, Етно центра „Гегула“- Центра за успешан развој туризма и пољопривреде Краљево, САЦЕН - Међународног центра за развој и унапређење туризма и угоститељства Београд и Удружења привредних послодаваца Републике Српске, на Копаонику је у конгресној дворани хотела „Гранд“ 29. и 30. Јануара 2016. године одрђана Трећа међународна научна конференција Агробизнис МАК 2016 под називом  „Западни Балкан и Европа“.

Генерални покровитељ  је било Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије, Министарство трговине и туризма Републике Српске, Гранд хотел Копаноник, Ником ауто, Генерали Београд, покровитељи су били Привредна комора Србије, Регионална привредна комора Београд, Град Краљево, Општине Богатић, Општина Врњачка Бања, Брус и Богатић, Компанија Виком Република Српска, уз генерално медијско покровитељство РТС, Радиа С, Микс ТВ Краљева, и Рашке, Виком Радио и Телевизије Републике Српске из Бања Луке.

Циљ конференције био је представљање, предлагање и пружање подршке земљама западног Балкана како би се процес њиховог укуључења у Европу одвијао без тешкоћа,  а читав процес успешно довео до завршног циља.

Због значаја ове конференције почасним одбором је руководио Расим Љајић, потпредседник Владе и министзар у Влади Републике Србије, док су научним и  организационим одбором  руководили академик проф.  Др Раде Биочанин и академик проф.  Др Марко Тодоровић.

На самом почетку интонирана је државна  химна „Боже правде“

Пре наставка рада одржана је модна ревија производа од коже и одеће у етно стилу, а Љубомир Љуба Манасијевић извео је своје композиције писане на тему наше династије Немањић.

Након отварања и поздравних речи додељене су повеље „Долина краљева“, лауреатима. У оквиру овог свечаног чина Репрезентација ветерана фудбала Србије, коју је представљао Жарко Милојевић, доделила је златну плакету председнику Владе Александру Вучићу за огроман допринос у опоравку Србије и српског народа.

Интересантно је у поздравним речима било да се чују примери за добру сарадњу и могућностима даљег развоја на теме са Конференције, које су изрекли академик проф. Др Винко Јелић, из Бања Луке, Давор РАдованковић, из Темишвара, ДР. Роса Замито Шилер, из Напуља, Петар Мамула,  из Ријеке и др.
Након тога Драган Мирковић, помоћник министра Министарства пољопривреде и заштите животне средине Репбублике Србије одрђаио је предавање на тему Предприступни фондови  ЕУ у области руралног развоја- ИПАРД  програм.

Суштина овог предавања је да је смањена граница у броју грла, величини засада,  као и приблиђавању туризму мањих туристичких домаћинставаљ, за помоћ и развој мањих газдинстава у овим областима у Србији, како би та домаћинства била што заступљенија и имала шансу за развој.  Начин за добијање средстава су програми које би привредник урадио и регистровање домаћинства.

У наставку је  предавање Нано-  материјали и нано- технологије: Нова ера дигиталне технологије одржао проф.  Др Предраг Дашић, са проф. Др Милутином  Милосављевићем.

Пре паузе за коктел предавање на тему Управљање знањем у функцији одрживог  развоја региона западног Балкана  одрђао је академик проф. Др Раде Биочанин, испред групе аутора Ибрахим Јусуфранић, Марјан Малчев и Бруно Бојић.

Коктеле су пратили Нестле напици, вода, сокови, као и презентација хране из Новог Пазара- пазарски ћевап,  мантије, пите, домаћи  хлеб, тулумбе, баклаве, колачи, домаћи производи од поврћа и воћа са пољопривредних газдинстава која се баве производњом природне хране и хране од производа убраних у природи.

Нису изостале презентације домаће радиности- Гегула из Краљева,  Удржења за очување традиције „Горска вила“ из Сврљига, Здраво са Пештари, пекара Сач и Хаџиибрахимовићи, из Новог Пазара, али и ИТИ технологије, музичких дискова и сл.

Посве занимљива конференција на којој су у два дана била предочена многа предавања из области развоја пољопривреде и туризма, бања, екологије, социјалних промена на селу у Србији и региону, на којој је имало шта да се чује и види. Конференцији су присуствовали представници Републике Српске, Румуније, Републике Македоније, Републике Хрватске, Италије и др.


# општина Београд Жарко Милојевић Божа Марковић - Несврћанин Копаоник Врњачка Бања Регионална привредна комора Расим Љајић Република Српска министарство пољопривреде Привредна комора Србије
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима