Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Težak položaj poljoprivrednika zbog suše, ali i države

rss

22.08.2013. Izvor: Radio Aleksinac

Sve teži položaj stočara u aleksinačkoj opštini

Zbog suše berba kukuruza već krajem avgusta

Težak položaj poljoprivrednika zbog suše, ali i države

Položaj aleksinačkih stočara je sve nezavidniji i pravo je umeće očuvati tu proizvodnju. Tu ocenu za Radio Aleksinac je izneo predsednik Udruženja stočara opštine Aleksinac Srba Trifunović koji je kao razloge takvog stanja naveo sušu, kašnjenje državnih subvencija, ali i loše ponašanje otkupljivača i mlekara.

- Država nije prema nama korektna i gleda da nas dovede u red, a u stvari ona sebe nije dovela u red. Kasne nam subvencije, premije, i sve obaveze koje država ima prema nama ne izmiruje redovno. Ni mlekare nisu fer, ni one nam ne izlaze u susret, kad izađu, kad ne. Ali svakog proleća one skidaju cenu. Ovog proleća su oborili masnu jedinicu navodno zbog vrućine, a septembra videćemo, verovatno će to krenuti malo na bolje. Svakog leta je problem sa tim mlekom, svake jeseni je potražnja, a sad nas faktički dave.

Poslednji u nizu problema koji je zadesio stočare bilo je ukidanje dizela D2, što je uslovilo povećanje potrošnje goriva. Kako Trifunović kaže sada se može kupiti samo evro-dizel, ali ne i specijalno gorivo za mašine koje se koriste u poljoprivredi.

- Ukinuli su nam D2, a uveli evro-dizel. Jeste traktor lepo radi, ali džaba kada mnogo troši. Troškove su nam povećali i sve ide na našu štetu.

Sagovornik podseća da bi situacija bila mnogo bolja kada bi država na vreme stočarima isplaćivala premije za mleko i ostale subvencije. Ovako, u vremenima krize i loših vremenskih uslova, sve više stočara se opredeljuje za smanjenje grla stoke, ili potpuno odustaje od ove grane poljoprivrede.


Zbog suše berba kukuruza već krajem avgusta

Dugotrajna suša na području opštine Aleksinac ubrzala je zrenje kukuruza čija berba počinje ovih dana. To će biti svojevrstan kuriozitet s obzirom na to da je setva ove godine zbog lošeg vremena kasnila, a berba će poraniti, a čak ni najstariji poljoprivredni proizvođači ne pamte kada se poslednji put kukuruz brao već krajem avgusta.

Predsednik Udruženja stočara opštine Aleksinac Srba Trifunović kaže da je do pre mesec dana ova biljka bila u takvom stanju da je obećavala rekordan rod, a sada će, zbog još jednog sušnog leta, ratari imati ispodprosečan prinos kukuruza.

- Gledamo sada da što više silaže napravimo pošto ni lucerke nije bilo. Ali tu vremenske prilike utiču na rod. Kukuruz naglo zri, deo je već prešao fazu koja je optimalna za siliranje, ali nema veze, mi gledamo da napravimo što više silaže i da prikupimo što više stočne hrane kako bismo održali stoku na gazdinstvu i mogli da opstanemo.

U aleksinačkom kraju pod ovom kulturom je preko 10.000 hektara, a iako je godina obećavala, predviđa se da će rod kukuruza biti manji i za 50 procenata u odnosu na očekivani.

 

Komentara: 1


# Srba Trifunović Radio Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima