Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тежак положај пољопривредника због суше, али и државе

rss

22.08.2013. Извор: Радио Алексинац

Све тежи положај сточара у алексиначкој општини

Због суше берба кукуруза већ крајем августа

Тежак положај пољопривредника због суше, али и државе

Положај алексиначких сточара је све незавиднији и право је умеће очувати ту производњу. Ту оцену за Радио Алексинац је изнео председник Удружења сточара општине Алексинац Срба Трифуновић који је као разлоге таквог стања навео сушу, кашњење државних субвенција, али и лоше понашање откупљивача и млекара.

- Држава није према нама коректна и гледа да нас доведе у ред, а у ствари она себе није довела у ред. Касне нам субвенције, премије, и све обавезе које држава има према нама не измирује редовно. Ни млекаре нису фер, ни оне нам не излазе у сусрет, кад изађу, кад не. Али сваког пролећа оне скидају цену. Овог пролећа су оборили масну јединицу наводно због врућине, а септембра видећемо, вероватно ће то кренути мало на боље. Сваког лета је проблем са тим млеком, сваке јесени је потражња, а сад нас фактички даве.

Последњи у низу проблема који је задесио сточаре било је укидање дизела Д2, што је условило повећање потрошње горива. Како Трифуновић каже сада се може купити само евро-дизел, али не и специјално гориво за машине које се користе у пољопривреди.

- Укинули су нам Д2, а увели евро-дизел. Јесте трактор лепо ради, али џаба када много троши. Трошкове су нам повећали и све иде на нашу штету.

Саговорник подсећа да би ситуација била много боља када би држава на време сточарима исплаћивала премије за млеко и остале субвенције. Овако, у временима кризе и лоших временских услова, све више сточара се опредељује за смањење грла стоке, или потпуно одустаје од ове гране пољопривреде.


Због суше берба кукуруза већ крајем августа

Дуготрајна суша на подручју општине Алексинац убрзала је зрење кукуруза чија берба почиње ових дана. То ће бити својеврстан куриозитет с обзиром на то да је сетва ове године због лошег времена каснила, а берба ће поранити, а чак ни најстарији пољопривредни произвођачи не памте када се последњи пут кукуруз брао већ крајем августа.

Председник Удружења сточара општине Алексинац Срба Трифуновић каже да је до пре месец дана ова биљка била у таквом стању да је обећавала рекордан род, а сада ће, због још једног сушног лета, ратари имати исподпросечан принос кукуруза.

- Гледамо сада да што више силаже направимо пошто ни луцерке није било. Али ту временске прилике утичу на род. Кукуруз нагло зри, део је већ прешао фазу која је оптимална за силирање, али нема везе, ми гледамо да направимо што више силаже и да прикупимо што више сточне хране како бисмо одржали стоку на газдинству и могли да опстанемо.

У алексиначком крају под овом културом је преко 10.000 хектара, а иако је година обећавала, предвиђа се да ће род кукуруза бити мањи и за 50 процената у односу на очекивани.

 

Коментара: 1


# Срба Трифуновић Радио Алексинац
@ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима