Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

„Dani jagoda“ u selu Gredetin

rss

03.06.2008. M. Doderović, glas-javnosti.co.yu

„Dani jagoda“ u selu Gredetin
Selo Gredetin u opštini Aleksinac, sa okolnim selima Radevac, Jakovlje, Kruljje, Gornja Peljinica, Loznac i Kamenica, spada u područja koja su na jugu Srbije među najpoznatijim po proizvodnji jagoda. Ova sela u jednoj sezoni, kada je godina rodna kao ova, isporuče više stotina tona jagoda, pa već dve godine organizuju manifestaciju „Dani jagoda“.

- Samo Gredetinci su ovih dana dnevno isporučivali preko 10 tona jagoda dnevno, a u našem selu od oko 200 domaćinstava preko 70 odsto porodica praktično „živi od jagoda“. Desetak proizvođača ima zasađene jagode na površinama većim od hektara, a cena je ove godine solidna, 80 dinara po kilogramu. Zaradu od jagoda meštani kasnije ulažu u druge vrste poljoprivredne proizvodnje. Imamo i svoj sajt: www.jagoda-srbija.com, koji je za godinu dana „posetilo“ oko 55 hiljada zainteresovanih - kaže predsednik Udruženja „Jagoda“ u Gredetinu Ninoslav Miljković.

U okviru „Dana jagoda“ proizvođači su pre takmičarske izložbe u Gredetinu organizovali promocije „Jagoda od srca“ u Nišu i Aleksincu, gde su ih delili građanima na ulicama, a tradicionalno su većim količinama jagoda darivali Dom za decu bez roditeljskog staranja u Aleksincu. Jagoda je ne samo omiljeno voće traženo na pijacama i marketima, već je u narodu poznato i kao lekovito. Od lista jagode spravljaju se lekoviti čajevi. Jagodu sa ovog područja kupci iz inostranstva koriste kao „začin“ koji popravlja ukus proizvodima od jagoda sa drugih područja Evrope.

Organizatori iz Gredetina kažu da su inače „siti jagoda“ više navaljivali na jagnjetinu sa ražnja i hladno pivce, dok su gosti prvo „jurišali“ na sveže jagode, ali se kasnije i sami nisu mrštili na pečenje i pivce koje leči živce. Međutim, organizatori su namerno izbegli muzikante, kako bi „Dani jagoda“ bili zaista sajamski i prilika da se ugovore razni poslovi.

Komentara: 1


# Gredetin Ninoslav Miljković
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima