Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novosti: Biće „Bosfor“ kraj Morave

rss

15.10.2014. D. Stojanović

Bez subvencija države, u Aleksincu se realizuje najveća turska investicija u Srbiji. Oko pet miliona evra ulaže rođeni Prizrenac, Fevzi Šilik, trgovac tekstilom

Restoran „Istanbul“ uveliko prima goste

Umesto očerupanog bivšeg motela „Morava“, već za godinu dana, kompleks od šest hektara na obali Južne Morave oplemeniće hotel sa četiri zvezdice, luksuzni restorani, autlet šoping-mol, velnes centar, bazen, sportski tereni i drugi sadržaji. Investicija je „teška“ oko pet miliona evra, a sredstva obezbeđuje rođeni Prizrenac, turske nacionalnosti - sa srpskim i turskim pasošem - Fevzi Šilik.

Ovaj uspešni trgovac tekstilom pomenutu imovinu nekadašnjeg beogradskog „Putnika“, pre nepunih godinu dana, kupio je iz stečaja, a sada su radovi u poodmakloj fazi. Otvaranje luksuznog hotela „Bosfor“ planirano je za polovinu novembra, iako nekadašnji snek-bar, a sada moderni restoran „Istanbul“ uveliko prima goste i zapošljava 15 radnika. Radovi su trebalo da počnu i na velelepnom šoping-centru, u kojem će se prodavati i srpska i turska roba, ali investitor građevinsku dozvolu čeka duže od šest meseci...

- Čim mi se ukazala šansa, odlučio sam da radim u Aleksincu, a investitori su naše porodične firme: „Ikre“ iz Istanbula i „Fefki“, koju smo iz Prizrena preselili ovde. Biće to najlepši, najluksuzniji i kompleks sa najviše sadržaja od Francuske do Turske, istinski ponos Srbije i ovog grada - ističe Šilik koji je, u međuvremenu, kupio i kuću u obližnjoj Nozrini, pa tu živi sa suprugom Badem, inače arhitektom.

Ovaj kompleks kraj Morave biće prava oaza za odmor i zabavu kako putnika, tako i namernika - ponajviše Turke - a, iako je reč o do sada najvećoj turskoj investiciji u Srbiji, koja će čitavoj opštini doneti višestruku korist, uključujući i 150 novih radnih mesta, to državu i lokalnu samoupravu neće koštati ni dinar...

Već sada je, međutim, na građevinskim i drugim radovima angažovano 60 ljudi, a ovde se nabavljaju i neophodni materijali, odnosno oprema. Indirektnu korist, veoma brzo, imaće i više stotina poljoprivrednih proizvođača - od kojih će se kupovati povrće, voće i ostale namirnice.


KARIJERA I PLANOVI

Biznis sa tekstilom Šilik je započeo u rodnom Prizrenu, a njegova firma „Fefki“ bila je uspešna i van KiM. Ipak, 1992, sa porodicom se preselio u Istanbul, osnovao preduzeće „Ikre“ i - krenuo od nule, kao jedini strani investitor u Turskoj sa prostora bivše Jugoslavije. Danas zapošljava više od stotinu radnika, te trguje sa Kinom, Rusijom i brojnim zapadnoevropskim zemljama.

- Želja nam je da iskoristimo i turističke potencijale Sokobanje, Kopaonika, te Niške i Ribarske banje... Posebno sam ponosan na činjenicu da me je, na nedavnom skupu u Nemačkoj, udruženje najmoćnijih turskih privrednika van matice (DEIK) izabralo za najuspešnijeg turskog investitora u Srbiji - kaže Šilik.

novosti.rs


# sportski teren
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima