Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Новости: Биће „Босфор“ крај Мораве

rss

15.10.2014. Д. Стојановић

Без субвенција државе, у Алексинцу се реализује највећа турска инвестиција у Србији. Око пет милиона евра улаже рођени Призренац, Февзи Шилик, трговац текстилом

Ресторан „Истанбул“ увелико прима госте

Уместо очерупаног бившег мотела „Морава“, већ за годину дана, комплекс од шест хектара на обали Јужне Мораве оплемениће хотел са четири звездице, луксузни ресторани, аутлет шопинг-мол, велнес центар, базен, спортски терени и други садржаји. Инвестиција је „тешка“ око пет милиона евра, а средства обезбеђује рођени Призренац, турске националности - са српским и турским пасошем - Февзи Шилик.

Овај успешни трговац текстилом поменуту имовину некадашњег београдског „Путника“, пре непуних годину дана, купио је из стечаја, а сада су радови у поодмаклој фази. Отварање луксузног хотела „Босфор“ планирано је за половину новембра, иако некадашњи снек-бар, а сада модерни ресторан „Истанбул“ увелико прима госте и запошљава 15 радника. Радови су требало да почну и на велелепном шопинг-центру, у којем ће се продавати и српска и турска роба, али инвеститор грађевинску дозволу чека дуже од шест месеци...

- Чим ми се указала шанса, одлучио сам да радим у Алексинцу, а инвеститори су наше породичне фирме: „Икре“ из Истанбула и „Фефки“, коју смо из Призрена преселили овде. Биће то најлепши, најлуксузнији и комплекс са највише садржаја од Француске до Турске, истински понос Србије и овог града - истиче Шилик који је, у међувремену, купио и кућу у оближњој Нозрини, па ту живи са супругом Бадем, иначе архитектом.

Овај комплекс крај Мораве биће права оаза за одмор и забаву како путника, тако и намерника - понајвише Турке - а, иако је реч о до сада највећој турској инвестицији у Србији, која ће читавој општини донети вишеструку корист, укључујући и 150 нових радних места, то државу и локалну самоуправу неће коштати ни динар...

Већ сада је, међутим, на грађевинским и другим радовима ангажовано 60 људи, а овде се набављају и неопходни материјали, односно опрема. Индиректну корист, веома брзо, имаће и више стотина пољопривредних произвођача - од којих ће се куповати поврће, воће и остале намирнице.


КАРИЈЕРА И ПЛАНОВИ

Бизнис са текстилом Шилик је започео у родном Призрену, а његова фирма „Фефки“ била је успешна и ван КиМ. Ипак, 1992, са породицом се преселио у Истанбул, основао предузеће „Икре“ и - кренуо од нуле, као једини страни инвеститор у Турској са простора бивше Југославије. Данас запошљава више од стотину радника, те тргује са Кином, Русијом и бројним западноевропским земљама.

- Жеља нам је да искористимо и туристичке потенцијале Сокобање, Копаоника, те Нишке и Рибарске бање... Посебно сам поносан на чињеницу да ме је, на недавном скупу у Немачкој, удружење најмоћнијих турских привредника ван матице (ДЕИК) изабрало за најуспешнијег турског инвеститора у Србији - каже Шилик.

novosti.rs


# спортски терен
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима