Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Ima investitora za škriljce"

rss

17.04.2013.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da postoje zaintersovani investitori za eksploataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca.

Prema njenim rečima, država mora da odluči šta želi u toj oblasti i na koji način će to eksplaotisati.

Zorana Mihajlović

"Vlada, Ministarstvo energetike i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja mora da odluče šta želimo u toj oblasti", rekla je Mihajlovićeva, upitana o tome da li se planira eksploatacija uljnih škriljaca u okolini Aleksinca.

Prema njenim rečima, još ne postoje precizna istraživanja o količinama kojim zemlja raspolaže, većpostoje samo procene.

"Prvi korak je istraživanje i precizan podatak kolikim se količinama raspolaže, a drugi korak je na koji način će biti organizovana eksploatacija. Hoće li to biti državna kompanija, sa većinskim ili manjinskim učešćem", navela je ministarka i napomenula da se o tom drugom koraku još nije razgovaralo.

Eksploatacija, prema njenoj oceni, mora da bude sagledana sa aspekta zaštite životne sredine, jer sa sobom nosi i negativan uticaj za životnu sredinu.

"Postoje nove tehnologije, treba da vidimo možemo li ih koristiti, ja sam samo za to, a tek onda ići u eksploataciju", kazala je Mihajlovićeva.

 

Mihajlovićeva je u Nišu prisustvovala sastanku gradonačelnika potpisnika Povelje gradonačelnika kojim se lokalne samouprave obavezuju da sprovode Energetske akcione planove i da do 2020. godine smanje emisiju štetnih gasova za 20 odsto.

 

Komentara: 8


# Zorana Mihajlović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  f1 17.04.2013.
  Kompanija koja eksploatise skriljce treba da bude nova, i da ima sediste tamo gde su skriljci. U Nisu,Aleksincu,Valjevu i da prihodi i naknade od eksploatacije ostaju kraju gde se eksploatacija vrsi, a ne da se to daje NISu, pa da porezi i prihodi idu vojvodini.
  Dosta je monopolisanja naftne industrije u korist vojvodine. Ako Gasprom hoce da vadi naftu iz skriljaca, nek naprave novu kompaniju sa sedistem u Nisu, ili Valjevu, ili Kraljevu, a ne da se novosadaski monopol siri Srbijom i dalje.

 • (+0) (-0)

  21 Vek 17.04.2013.
  neverovatno....Nemacka planira da do 2050 bude 50% na solarnoj/vetro energiji, dosta drugih zemalja takodje, dok mi umesto da ulazemo u solarnu energiju, energiju vetra, mi razmisljamo o najprljavijoj i najgoroj opciji... toliko o strucnosti nasih "strucnjaka"....sram ih bilo...sram ih bilo!!! Moramo misliti na buduce generacije, a ne samo o trenutnom profitu!!!

 • (+0) (-0)

  dx 17.04.2013.
  Eksploatacija nosi ne rizik već neminovno i dugotrajno zagadjenje podzemnih voda, a ponekad i zemljišta gde se eksploatiše i gde voda odatle izvire. Svi koji drugačije kažu a znaju nešto o tome su plaćenici eksploatatora škriljaca.

 • (+0) (-0)

  Marina 18.04.2013.
  Aleksincu preti veliko zagadjenje okoline ako se pocne sa eksploatacijom sljunka. Neki clankovi na gugle tvrde da se plamenovi sa ovakvih polja vide iz svemira. Francuska ne zeli da odobri eksploataciju. Kliknite na link i procitajte clanak
  http://www.danas.rs/dodaci/biznis/odluka_o_zabrani_eksploatacije_uljanih_skriljaca_ostaje_snazi.27.html?news_id=245739

 • (+0) (-0)

  zoran 18.04.2013.
  Zbog velike nezaposlenosti grad nije u stanju da bira vec treba takticno i dobro promisljeno da postupi.treba da trazi komletnu ekolosku zastitu koja podrazumeva da kako idu iskopavanja po lezistima tako odmah nakon zavrsetka pokrivati zemljom i ozelenjavati bagremom, otpadne vode idu na preciscavanje. Sve treba naglasiti projektnom dokumentacijom a garanciju treba da da drzava ( vlada). Netreba odustati od realizacije jer aktiviranjem skriljaca automatski su potrebne i pratece fabrike koje trenutno ne rade. Pozdrav

 • (+0) (-0)

  lena 10.05.2013.
  ako pazljivo procitate to su gasni a ne uljni skriljci a to je kao nebo i zemlja. i sve je razlicito. A vas u Aleksicu gde se jos samo ne prosi po ulicama jer nemate sta da jedete i potpuno ste bez posla treba dati para da uzivate i nika nista ne radite. To pricaju samo oni sto su zaposleni po opstini i ostali drzavni sluzbenici, sto sede i nista ne rade a ti koji nemaju da jedu nemaju ni gde da se oglase. Ne lazite vise te ljude nego ih pustite da i oni imaju hleb

 • (+0) (-0)

  Aca 10.05.2013.
  Ti koji sada nemaju da jedu nece imati ni kada pocne eksploatacija.
  Bice jos vise gladnih jer ce 40000 ljudi koji zavise od poljoprivrede ostati bez prinosa.
  Ne radim u opstini vec sam preduzetnik i znam kako se tesko zaradjuje i ne ocekujem da cu skriljcima profitirati...

 • (+0) (-0)

  Strasno 11.05.2013.
  Narode od ove pricenema vise nikakve koriszi. Pocnite sa eksploatacijom skriljaca, prokopajte kanal za prekookeanske brodove, ovi iz otis neka pronadju najstariju piramidu na svetu, objasnite ovima sa alt sta je tu naglasak, uvedite do kraja abe dabe politiku itd. Radite bilo sta, samo nemojte da se pojavljujete u jaxnsti.


[ Dodaj komentar ]