Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Čačani kupili Fahop

rss

05.08.2014. Opština, Radio, Aleksinac.net

Juče je, 4.8.2014. u zgradi opštine Aleksinac potpisan kupoprodajni ugovor između Hipo banke i Atenik komerca iz Čačka.

Čačani kupili Fahop

Kao što se nezvanično govorilo ovih dana, a zvanično nije bilo nikakvog nagoveštaja, juče je potpisan kupoprodajni ugovor u kabinetu predsednika opštine, Nenada Stankovića.

Ugovor o kupoprodaji imovine privrednog društva „Ferrum profili doo“, u čijem se sastavu nalazi imovina nekadašnje firme Fahop sa Aleksinačkog Rudnika, potpisan je danas u kabinetu predsednika opštine Aleksinac Nenada Stankovića između predstavnika „Hypo Alpe-Adria“ banke i firme „Atenic commerce doo“ iz Čačka.

Nakon završenog stečajnog postupka firme Alpos sa Aleksinačkog Rudnika 2012. godine imovina Fahop-a pripala je „Hypo Alpe-Adria“ banci, koja iste godine osniva privredno društvo „Ferrum profili“ kako bi upravljala tom imovinom. Firma „Atenic commerce doo“ osnovana je 1991. godine u Čačku, ima 73 stalno zaposlenih radnika i bavi se trgovinsko-uslužnom delatnošću robom crne i obojene metalurgije.

 

Prema najvama novog vlasnika „Fahopa“ Rodoljuba Popovića, čija je firma „Atenik komerc“ iz Čačka kupila fabriku na Aleksinačkom Rudniku, proizvodne mašine u bivšem „Alposu“ biće upaljene 1. septembra, za kada je planiran početak proizvodnje.

Popović veruje da će, shodno svom dosadašnjem iskustvu u poslovanju, uspeti da i nekadašnji ponos aleksinačke industrije vrati na pravi put i smatraće svojim poslovnim neuspehom ako to ne učini.

- Mom poslovanju je nedostajala neka ozbiljnija i obimnija proizvodnja, što smatram kupovinom fabrike cevi to obogatiti, a tu postoji i mogućnost za neke druge i više faze prerade. Ja bih voleo da posao govori, a da ja manje pričam. Ne volim ni da obećavam, ali smatram da ako i tu ne budem radio isto kao što radim u Čačku, to će biti moj neuspeh. Želim da radim onako kako rade ozbiljni privrednici, tako da je najbolje da posao govori.

Zahvaljujući razumevanju železara sa kojima je i ranije poslovao, Popović je već obezbedio određenu količinu sirovina za proizvodnju. U početku će biti angažovano oko 40 bivših radnika nekadašnjeg „Fahopa“, mada naš sagovornik obećava upošljavanje većeg broja ljudi kada posao „krene“. Do ponovnog paljenja mašina, vrši se remont svih neophodnih linija, kao i montiranje elektronskih vaga za merenje cevi, čime će poslovanje ove fabrike biti brže i modernije.

Novi vlasnik kaže da je fabriku u potpunosti isplatio, a sredstva je obezbedio iz sopstvenih fondova, oko 15 procenata, dok su ostatak sume pokrili krediti banaka.

 

O ovoj kupoprodaji se danima pričalo, ali nezvanično, jer su sve informacije o potencijalnom kupcu vešto prikrivane. Takođe, detalji ovog ugovora nisu objavljeni, a zna se da je banka ponudila dva modela - otkup preduzeća ili učešće. Kako je banka dobila imovinu preduzeća za potraživanja koje dostižu 5 miliona evra, javnost je zainteresovana da sazna kolika je vrednost ovog ugovora.

Cifra, koja je u opticaju kao kupoprodajna vrednost jeste 2,5 miliona evra.

Ipak, ono što je bitnije u ovoj priči, jeste da će prestati propadanje postrojenja na Aleksinačkom Rudniku i doći do novih radnih mesta.

 

Komentara: 0


# Aleksinački Rudnik Alpos Fahop Ferrum Profili Hypo Alpe Adria Nenad Stanković Atenik - Atenic commerce
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima