Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Чачани купили Фахоп

rss

05.08.2014. Општина, Радио, Алексинац.нет

Јуче је, 4.8.2014. у згради општине Алексинац потписан купопродајни уговор између Хипо банке и Атеник комерца из Чачка.

Чачани купили Фахоп

Као што се незванично говорило ових дана, а званично није било никаквог наговештаја, јуче је потписан купопродајни уговор у кабинету председника општине, Ненада Станковића.

Уговор о купопродаји имовине привредног друштва „Ferrum profili doo“, у чијем се саставу налази имовина некадашње фирме Фахоп са Алексиначког Рудника, потписан је данас у кабинету председника општине Алексинац Ненада Станковића између представника „Hypo Alpe-Adria“ банке и фирме „Atenic commerce doo“ из Чачка.

Након завршеног стечајног поступка фирме Алпос са Алексиначког Рудника 2012. године имовина Фахоп-а припала је „Hypo Alpe-Adria“ банци, која исте године оснива привредно друштво „Ferrum profili“ како би управљала том имовином. Фирма „Atenic commerce doo“ основана је 1991. године у Чачку, има 73 стално запослених радника и бави се трговинско-услужном делатношћу робом црне и обојене металургије.

 

Према највама новог власника „Фахопа“ Родољуба Поповића, чија је фирма „Атеник комерц“ из Чачка купила фабрику на Алексиначком Руднику, производне машине у бившем „Алпосу“ биће упаљене 1. септембра, за када је планиран почетак производње.

Поповић верује да ће, сходно свом досадашњем искуству у пословању, успети да и некадашњи понос алексиначке индустрије врати на прави пут и сматраће својим пословним неуспехом ако то не учини.

- Мом пословању је недостајала нека озбиљнија и обимнија производња, што сматрам куповином фабрике цеви то обогатити, а ту постоји и могућност за неке друге и више фазе прераде. Ја бих волео да посао говори, а да ја мање причам. Не волим ни да обећавам, али сматрам да ако и ту не будем радио исто као што радим у Чачку, то ће бити мој неуспех. Желим да радим онако како раде озбиљни привредници, тако да је најбоље да посао говори.

Захваљујући разумевању железара са којима је и раније пословао, Поповић је већ обезбедио одређену количину сировина за производњу. У почетку ће бити ангажовано око 40 бивших радника некадашњег „Фахопа“, мада наш саговорник обећава упошљавање већег броја људи када посао „крене“. До поновног паљења машина, врши се ремонт свих неопходних линија, као и монтирање електронских вага за мерење цеви, чиме ће пословање ове фабрике бити брже и модерније.

Нови власник каже да је фабрику у потпуности исплатио, а средства је обезбедио из сопствених фондова, око 15 процената, док су остатак суме покрили кредити банака.

 

О овој купопродаји се данима причало, али незванично, јер су све информације о потенцијалном купцу вешто прикриване. Такође, детаљи овог уговора нису објављени, а зна се да је банка понудила два модела - откуп предузећа или учешће. Како је банка добила имовину предузећа за потраживања које достижу 5 милиона евра, јавност је заинтересована да сазна колика је вредност овог уговора.

Цифра, која је у оптицају као купопродајна вредност јесте 2,5 милиона евра.

Ипак, оно што је битније у овој причи, јесте да ће престати пропадање постројења на Алексиначком Руднику и доћи до нових радних места.

 


# Алексиначки Рудник Алпос Фахоп Ferrum Profili Hypo Alpe Adria Ненад Станковић Атеник - Atenic commerce
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима